مشاهده خبر

سه شنبه 20 آذر 1397 - 15:2:18

تا وقتی غم نان باشد جایی برای غم عشق نخواهد بود

«شب شعر» در دهمین نشست خود، شامگاه 19 آذر، با اجرای محمود اکرامی فر، میزبان دکتر غلامرضا مستعلی پارسا، استاد دانشگاه علامه طباطبایی، پژوهشگر و مؤلف ، و دکتر عبدالحمید ضیایی ،شاعر، پژوهشگر، استاد دانشگاه و مؤلف بود تا «جایگاه عشق در شعر» را بررسی کنند.

0

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سیما؛ دکتر ضیایی دلیل جدی بودن ضرورت سخن گفتن از عشق در جامعه ما را اینطور بیان کرد:بعضی ها عشق را تا مقام الوهیت بالا کشیدند، بعضی روانکاوان نیز آن را تا سطح صاعقه های جنسی پایین آوردند و عجیب اینکه هر دو عشق را از دسترس آدمی دور کردند. ما مثل ماهیان از آب، ناگزیر از عشق هستیم.
چرا عشق برای عارفان انقدر مهم است؟
دکتر مستعلی پارسا گفت: عشق پنجره ای است برای دیدن آنسو.عشق به مفهوم فلسفی و منطقی تعریف ناپذیر است. حافظ، مولانا و سعدی بهترین شاعرانی هستند.که در اوصاف عشق سخن گفته اند.
عشق مجازی تمرینی است برای عاشق حقیقت شدن
وی در موردتقسیم بندی عشق در نظر شاعران عارف گفت: یکی عشق حقیقی است و دیگری عشق مجازی، که این دو، دو روی یک سکه اند. عشق مجازی تمرینی است برای عاشق حقیقت شدن.
دکتر ضیایی در مورد تعریف عشق در شعر حافظ توضیح داد: حافظ رند است بدین معنا که همه تقابل ها، مثل عشق زمینی و عشق آسمانی را در هم می شکند. حافظ معتقد است عشق، هوایی و زمینی و آسمانی ندارد. آن چیزی که مجازی است هوس است.حافظ هم صنم را می خواهد و هم صمد را.
منشا عشق ،احساس فقر برای رسیدن به غنی مطلق
دکتر مستعلی پارسا در مورد ارتباط عشق و فقر گفت: در نگاه فلاسفه و عرفا، آنچه غیر خداست وجودش وابسته به اوست، این معنی فقر است و این فقیر هنگامیکه فقر خود را ادراک کند به دنبال غنی خواهد گشت و برای رسیدن به غنی عشق ایجاد می شود. منشا عشق همین احساس فقر برای رسیدن به غنی مطلق  است.
تا وقتی غم نان باشد جایی برای غم عشق نخواهد بود
دکتر ضیایی در مورد فقر مادی و عشق گفت: وقتی انسان ها از نیازهای اولیه عبور نکرده باشند، پرداختن به نیازهای متعالی مثل عشق و پرستش، خیلی نمی تواند مورد نظر باشد. گویا تا وقتی غم نان باشد جایی برای غم عشق نخواهد بود.
وی در مورد اهمیت عشق برای عرفا گفت: عارفان ما مثل مولانا و حافظ، به نظرشان می رسید که عشق علیرغم نقاط منفی احتمالی، به ما سیر چشمی و سیر دلی و خوشخویی می دهد. عارفان ما فکر می کردند که عشق مرزهای وجودی ما را گسترش می دهد و باعث رهایی ما از خودپسندی و خودخواهی می شود.
 دکتر ضیایی در مورد چگونگی اتحاد ما با خداوند از دیدگاه عارفان بیان کرد: اتحاد ما با خداوند دو راه بیشتر ندارد، یا از درون باید حس کنید یا در فاصله بین دو انسان، که دومی همان چیزی است که عشق می نامیم. عشق درختی است که ریشه اش در زمین است اما شاخ و برگش در ملکوت است.  
ادبیات بدون عشق، یک پیکره بی روح
اگر عشق را از ادبیات بگیریم چه خواهد شد؟
دکتر مستعلی پاسخ داد: اگر عشق را از ادبیات بگیریم چیزی به جز اشعاری که از انسان فرعون می سازد باقی نمی ماند. در آمیختن شعر و عشق با هم به منظور آگاه سازی انسان از حقیقت وجودی خود است.
دکتر ضیایی دو مفهوم پر بسامد در ادبیات فارسی را عشق و مرگ دانست و گفت: اگر عشق را از ادبیات بگیریم تنها یک پیکره بی روح باقی خواهد ماند.
انسان اتحاد عشق و عاشق و معشوق
عشق در احادیث قدسی چطور مطرح می شود؟
دکتر ضیایی پاسخ داد: در قرآن کریم کلمه عشق به طور مشخص به کار نرفته است اما کلماتی مثل حب به صورت قوی حضور دارند. عشق در احادیث قدسی بسیار زیاد است.
دکتر مستعلی پارسا در پاسخ همین سوال گفت: کلمه عشق ساخته عرفا است. عشق در لغت از پیچک یا عَشَقک گرفته شده است که گیاهی است که دور درخت می پیچد و درخت را خشک می کند. عشق همین کار را با انسان می کند و انسان را از خودخواهیش تهی می کند. انسان اتحاد عشق و عاشق و معشوق است.
دکتر ضیایی در مورد عشق در شعر معاصر گفت: اقتضاعات فکری انسان مدرن با انسان کلاسیک متفاوت شده است. شعر معاصر ایران شعر نجیبی هست و ما با معشوق مشخص روبرو هستیم. شعر معاصر هم در باب معشوق و هم درباره خود عشق حرف برای گفتن دارد. یعنی از آن کلیشه های سنتی فاصله گرفته است و متناسب با زمان شده است.
دکتر مستعلی پارسا فردیت را از ویژگی های انسان بعد از انقلاب صنعتی برشمرد و آنرا تاثیر گزار بر ادبیات معاصر دانست.
در قسمت پایانی برنامه در مورد شعر دوران مشروطه بحث شد و دکتر ضیایی عدالت را معشوق شاعران دوران مشروطه دانستند.
وی،در باب بحث عشق های امروزی و حس مالکیت در عشق، تفاوت عشق انحصار گرا و عشق عمومی را اینطور توضیح داد: عشق عمومی همان شفقت یا اخلاق است. مشکل در عشق های انحصارگراست که ظاهرشان ایثار و باطنشان انحصار است.
مجله ادبی «شب شعر» به تهیه کنندگی کوروش انصاری، هر دوشنبه شب در حوزه ادبیات، ساعت 23 روی انتن شبکه چهار می رود.

انتهای پیام/ن

آخرین اخبار

پخش مستند «مجازات» در شبکه افق روایتی متفاوت از مهمترین پروژه موشکی ایران بازبینی روند تولید مجموعه روایت فتح در مستند «تجربه ماندگار» سخنرانی آیت الله فاطمی نیا به مناسبت ایام فاطمیه در قاب شبکه قرآن و معارف تماشای رستگاری هنرمند پیشکسوت دوبله در شبکه مستند حضور بانویی کارآفرین در برنامه «کار خونه» از پوستر مستند «پروانه» رونمایی شد کارگردان «اقرار»: امیدم تاثیر بر تغییر زندگی کارتن‌خواب‌ها و معتادان است پخش زنده رقابت های جذاب NBA از شبکه ورزش جنگ پنهانی ایران و آمریکا در بیابان‌های سوریه! پایان داعش یا پایان سلطه آمریکا؟/ درایت شهید سلیمانی چگونه جنگ مهم ایران و آمریکا را به نفع کشور برگرداند؟ فصل جدید «عصر خانواده» شبکه دو فرا رسید دیوید انتبرو با «دنیای اسرارآمیز صدا» در شبکه چهار اتهام به صداوسیما برای تک‌صدایی/ عنادی: اگر اینجا تک‌صدایی است پس جام‌جم و شیوه چطور روی آنتن‌اند آنتن شبکه آموزش «هفت رنگ» می شود فیلم‌های سینمایی و تلویزیونی در روزهای آغازین آذر ماه پاسخ به برخی شبهات مهدویت در «عطر عاشقی» بررسی نقش رسانه در تحقق حکم جهاد در برنامه «قرارگاه» محمد شهبازی سلطانی سرپرست تامین و پخش شبکه تماشا شد «دو کوهۀ ادبیات» در استان زنجان آنِ شعرها و غزل‌های پارسی با «آنگاه» به شبکه دو می آید «پسرم رسول» به شبکه امید می آید دیدار عوامل تولید مجموعه انیمیشن «کشتی گیران» با قهرمانان تیم ملی کشتی ایران نبرد «فورد در برابر فراری» را با کیفیت 4K-HDR ببینید «تنها در استرالیا» به شبکه مستند رسید پیوند موسیقی و ادبیات در«دستان» شبکه آموزش «هیچ وقت دیر نیست» پاتوق نوجوانان در شبکه آموزش سیما فراخوان ثبت نام در فصل دوم «چالش مسابقه خانه» «کار خونه» این هفته به میزبانی بانویی تلاشگر از استان مرکزی از امشب؛ فصل دوم «پانتولیگ» شروع می شود سینمایی «دوست داشتنی تاریک و عمیق» را از شبکه نمایش ببینید پخش یک مجموعه داستانی خارجی از شبکه پیشران فراتر «مهیار عیار» در راه آنتن شبکه سه «آسیاب» با شرح صحنه و زیرنویس در شبکه نمایش بررسی دلایل تخریب جنگل‌های شمال ایران در مستند «جنگل خاموش» نگاهی به اقدامات جهادی پزشکان بسیجی در مناطق محروم در شبکه قرآن و معارف «یکی از ما» در قاب سه اسیوند: مستند «پا به توپ» روایت امید از ساق‌های نوجوانان فوتبالیست است چالش کوهنوردی با استیو بکشال «قالی پرنده» مرکز صبا در جشنواره میراث فرهنگی برنامه عروسکی «بابابام» روی آنتن شبکه پویا می‌رود/ آغاز پویش کتابخوانی «معمای اطلس» در شبکه دو گره گشایی می شود شبِ جنجالی «جام‌جم» با موضوع رسانه ملّی؛ تک‌صدایی، چند صدایی؟! سردار قنبری: برنامه «سرنخ» جرائم را کاهش می‌دهد سیر صعود والیبال ایران با «رویای بزرگ» ستاره‌ها/ از جنگ تا المپیک در شبکه‌ی مستند «به وقت شام» در شبکه نمایش گل پونه در «بچه ها بیایید تماشا» مستند «دنیای اسرارآمیز صدا با دیوید اتنبرو» را از شبکه چهار سیما ببینید روایتی کوتاه از ارتباط مستقیم و بی واسطه معاون سیما و مدیران ارشد تلویزیون با مخاطبین رسانه ملی بی واسطه...شفاف...مسئولانه از درخواست افزایش مجموعه‌های نمایشی باکیفیت تا ساخت برنامه‌های خانواده‌محور

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها