یک منتقد سینما و تلویزیون گفت: مسابقه «ایرانیش» ظرفیتی به وسعت کل ایران برای جذب مخاطب شکل داده که می تواند از هر نقطه از ایران تماشاگر این مسابقه باشند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سیما، به نقل از خبرگزاری فارس، سید رضا صائمی در یادداشتی با عنوان «مسابقه ای به سبک ایرانی» به مسابقه تلویزیونی «ایرانیش» پرداخته که متن کامل آن در ادامه می آید: یکی از نکته های آسیب شناسانه در ارزیابی مسابقات و سرگرمی های تلویزیونی، الگوبرداری آنها از نمونه های خارجی و ماهواره ای و فقدان فرم و روح ایرانی در محتوی و ساختار آن بوده.
مسابقه «ایرانیش» تلاش برای پاسخی عملی به این ضعف و انتقاد است. مسابقه ای که با ارجاع به برخی از بازی ای کلاسیک و سنتی ایرانی ضمن ایجاد رقابت و سرگرمی در ترویج و تثبت فرهنگ ایرانی هم می کوشد. در واقع «ایرانیش» به احیای بازی های ایرانی در فضای استودیویی و در قاب و قالب تلویزیونی دست زده که هم یک استراتژی رسانه ای خوب است هم کارکرد نوستالژی خوب دارد. با این تمهید هم می توان نسل های قدیمی و میانسال را به پای تماشای آن نشاند و برای آنها امکان خاطره بازی با بازی های زمان کودکی را فراهم می کند و هم نسل جدید را با این بازی های کمرنگ شده و در حال فراموشی آشنا می کند. در واقع هم شاهد یک آشنایی زدایی در این مسابقه هستیم به این معنا که فرم و ساختار و محتوای آن متفاوت از مسابقات معمول و پیشین تلویزیون است و هم آشنایی زایی به معنای شناساندن و معرفی و یادآوری بازی های کلاسیک ایرانی به مخاطبان جوان تر.
در طراحی بازی ها نیز تلاش شده که به مساله قومیت ها و بازی های محلی هم توجه شود و شاهد بازی های سنتی ایرانی از اقلیم های مختلف ایران هستیم. بر همین مبنا ظرفیتی به وسعت کل ایران برای جذب مخاطب شکل داده که می تواند از هر نقطه از ایران تماشاگر این مسابقه باشند. جنش شادی و هیجان موجود در مسابقه نیز با هویت ایرانی آن پیوند دارد. به این معنا که شاید یک خارجی نتواند لذت و شادی انجام این بازی ها را به اندازه ای که یک ایرانی تجربه می کند تجربه کند.
بازی های مثل یک قول دو قول، الک دولک، گردوبازی، طناب کشی و... از جمله این بازی ها هستند.
البته بازی های زیادی درفرهنگ ایرانی وجود داردکه قابلیت اجرای آن در یک فای استودیویی و مسابقه تلویزیونی میسیر نیست و به همین بازی هایی که در مسابقه مورد استفاده قرار می گیرد محدود نمی شود. مسابقه با بازی گردو شکستم شروع میشود که گروه اول و حاکم را انتخاب میکند و پس از آن دو خانواده که میخواهند رقابت کنند. با یه قل دو قل شروع میکنند، بعد اسم و فامیل هست و پس از آن لباس ایرانی است که تلاش میکند فرهنگ ایرانی را با لباس ایرانی بشناساند و پس از آن ادابازی و درنهایت بازی تنبهتن یا به اصطلاح معروف خروسجنگی را داریم.
ضمن اینکه نوعی رده بندی یا رتبه بندی از بازی های ایرانی با توجه به رده های سنی خانواده در نظر گرفته شده و در واقع یک نوع بازی شناسی در نسبت با مخاطبان صورت گرفته است تا سویه های اجرای مسابقه با موانع بازدارنده مواجه نشود. علاوه بر این ضربالمثل ها، اشعار، اطلاعات عمومی، تاریخی، جغرافیایی، فرهنگی و طبیعی مربوط به ایران را به عنوان بخشی دیگر از مفاد مسابقه گنجانده شده که در نهایت همه آنها به ایران مربوط است و نوعی ایران شناسی را می توان در آن ردیابی کرد. آنچه در پی این مسابقات روشن می شود این است که اینها صرفا یک بازی نیستند و در آنها می توان به شکل نمادین آداب و رسوم و خرده فرهنگ های مناطق مختلف ایران را بازنمایی کرد. در واقع نوعی خودآگاهی ملی از طریق تجربه و انجام بازی های ایرانی اتفاق می افتد. مسابقه ای با حضور تماشاگران و خانواده ها در داخل استودیو که شب نشینی و دورهمی های ایرانی را بازسازی می کند. از سوی دیگر باید به جذابیت های بصری مسابقه به ویژه در طراحی صحنه و دکور و شکل دهی فرمی به بازی ها توجه داشت که شمایلی مدرن از بازی های سنتی را صورت بندی می کند.
توجه به حضور و ساختار خانوادگی در این مسابقه هم منطبق با ماهیت خانوادگی شبکه دو است. همچنین حضور برخی از هنرمندان و چهره های آشنا در این مسابقه نیز از تمهیدات خوبی بود که توانست به ویژه در همان ابتدا که مسابقه تازگی بیشتری داشت نظر مخاطب را به خود جذب کند.
به لحاظ فضای رقابتی این مسابقه مانند یک لیگ جام حذفی فوتبال است که افراد ریزش دارند و مرحلهبهمرحله بازیها جدید شده و متناسب با گروهها و اعضای خانواده، بازیها متناسبسازی شده و در نهایت یک فینال فینالیست در شصت و چهارمین قسمت مشخص خواهد شد. پوریا پورسرخ به غیر از بازیگر بودن و شخصیت هنری اش از شخصیت شوخ طبع و پرتحرکی برخوردار است که می تواند انرژی و گرمای مناسبی به فضای و اجرای مسابقه ببخشد. آنچه مسابقه «ایرانیش» را نسبت به مسابقات دیگر متمایز می کند در نام آن مستتر است. ایرانی بودن مسابقه از صفر تا صد آن. مسابقه ای که بازی هایش به واسطه هویت ایرانی اش واجد ماهیتی رفاقتی است رقابتی که موجب پیوند و استحکام دوستی ها می شود.
انتهای پیام/ن
امتیاز شما
شبکه های سیما در سوگ شهادت بانوی دو عالم؛ حضرت فاطمه زهرا (س)؛ ویژه برنامه های متعددی را برای بینندگان تدارک دیده و پخش می کنند.
در روزهای پایانی این هفته، با فیلم های سینمایی و تلویزیونی شبکه های سیما و سه فیلم جدید «بانکدار مبارز»، «در دوران جنگ» و «سوفی و دیوانه» همراه باشید.
«ساندویچ»، «ارابه» و «شبح» سه فیلم جدیدی هستند که در روزهای 2 و 3 بهمن ماه روی آنتن شبکه های سیما می رود.
مدیر شبکه قرآن و معارف سیما در دیدار با رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم بر لزوم هم افزایی مشترک دو نهاد در تولید آثار دینی تاکید کرد.
در روز شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) با فیلمهای سینمایی و تلویزیونی شبکه های سیما همراه باشید.
ادامه تصویربرداری سریال «همبازی» به کارگردانی سروش محمدزاده و تهیهکنندگی نوید محمودی در تهران و حومه در حال انجام است.
دکتر حمید شاه آبادی در حکمی دکتر سیدمحمدرضا خوشرو را به سمت مشاور معاونت سیما منصوب کرد.
مدیر پخش شبکه یک سیما، از برپایی حسینیه ایران در این شبکه خبر داد .
مستند پرتره «سخنران مشهور»، با محوریت زندگی سیاسی مرحوم محمد تقی فلسفی در سه قسمت از جمعه 26 دی ماه ساعت 22 از شبکه چهار سیما پخش خواهد شد.
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه با ارسال نامه مراتب تشکر و قدردانی به جهت پوشش رسانه ای مطلوب چهل و سومین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم توسط شبکه قرآن و معارف سیما را اعلام کرد.
عوامل برنامه «زنده باد زندگی» شبکه دو سیما حدود 2 سال پیش از «فریبرز عزیزی» فعال فرهنگی و کارآفرین اهل منطقه اورامانات کرمانشاه برای حضور در برنامه به عنوان کارآفرین موفق دعوت کردند و او نیز با لباس کُردی در این برنامه حضور پیدا کرد.
رسانه ملی با نگاهی متفاوت به حوزه کشاورزی ، روستاها را به عنوان «مرکز خلق ثروت» و یکی از ظرفیت های بالقوه و مهم اقتصادی کشور معرفی می کند.
مهشید جوادی بازیگر جوان کشورمان و ایفاگر یکی از نقشهای اصلی فصل سوم و چهارم سریال «بچه مهندس» جمعه ۲۶ دی ماه مهمان ویژه شبنشینی زمستانی «دست در دست» است.
«دست در دست» در نخستین ویژهبرنامه زمستانی خود که پنجشنبه 25 دی روانه آنتن می شود میزبان رسول نجفیان است.
برنامه تلویزیونی «دستخط» شبکه پنج سیما جمعه ۲۶ دیماه با حضور حسینعلی حاجیدلیگانی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی روی آنتن می رود.
در راستای تعامل و همکاری بین ارتش و رسانه ملی، جلسه مشترکی با حضور معاون فرهنگی و روابط عمومی ارتش، رییس سازمان تربیت بدنی ارتش و سرپرست شبکه ورزش صدا وسیمای جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.
مجموعه تلویزیونی «چک برگشتی» ساخته سیروس مقدم از امروز شنبه ۲۲ آذر از شبکه یک سیما پخش می شود.
نخستین جشنواره سرود «رفیق خوشبخت ما» به همت اداره تبلیغات استان تهران و با همکاری شبکه امید سیما برگزار میشود.
شبکه نمایش برای پاسداشت تلاش معلمان عزیز، در بخش ژانر منتخب هفتگی خود به فیلم هایی با مضمون آموزش و معلمان که در همه حال، حتی شرایط جنگی و حوادث طبیعی همواره یار و مددکار جامعه بوده اند و در این روزهای کرونایی نیز به جهاد علمی و ستودنی مشغولند می پردازد.
برنامه «مثبت سلامت» هر روز به صورت زنده در هفت نوبت از شبکه سلامت روانه آنتن میشود.
برنامه «هاشور» با رویکردی طنز به نقد مسائل اجتماعی میپردازد.
سکانس های جنگی سریال «جشن سربرون» در شهریار تصویربرداری می شود.
با پایان مجموعه نمایشی «هفت سنگ»، سریال خاطره انگیز «کوچه اقاقیا» از شبکه نسیم پخش می شود.
برگزاری مسابقات قرآن به شیوه تلویزیونی، سبک جدیدی در اجرای مسابقات رقم زد.
محسن یزدی، مدیر شبکه مستند در مراسم اختتامیه چهارمین جشنواره تلویزیونی مستند گفت: تلویزیون خانه مستند است و حضور مستندسازان در سالهای اخیر در تلویزیون خیلی پررنگ شده است.
اختتامیه چهارمین جشنواره تلویزیونی مستند عصر امروز ۱۸ آذرماه با حضور دکتر علی عسکری رئیس رسانه ملی، دکتر شاه آبادی معاون سیما ، یزدی مدیر شبکه مستند و جمعی از مستند سازان در مرکز همایش های رسانه ملی با رعایت دستور العمل های بهداشتی برگزار شد.
آیین اختتامیه جشنواره تلویزیونی مستند با حضور رئیس رسانه ملی و چند تن از مدیران صدا و سیما برگزار شد.
در آستانه هفته پژوهش ، در مراسمی از دو اثر پژوهش کاربردی درحوزه اقتصاد رسانه رونمایی شد.
برنامه «نگاه یک» این هفته میزبان ۲ کارشناس مسائل سیاسی است که درباره آمریکا و رویکرد این کشور نسبت به ایران پخش می شود.
برنامه «رسانش» با هدف ارتقای سواد رسانهای و تقویت مهارتهای نوجوانان در مواجهه با فضای مجازی و رسانهای از شبکه امید به روی آنتن می رود.
«وطن وتن» با رویکرد معرفی ورزشهای بومی محلی، از شبکه ورزش سیما پخش می شود.
دکتر مجتبی ایزدی به سمت «سرپرست مرکز طرح، برنامه و ارزیابی سیما» منصوب شد.
برنامه «سیمای خانواده» با حضور روانشناس متخصص، مشکلات نوجوانان را بررسی می کند.
برنامه «نقد سینما» شب گذشته جمعه 3 بمن ماه به بررسی وضعیت «سینمای بدنه» در ایران با تمرکز بر کارنامه فریدون جیرانی و آسیبشناسی وضعیت صنعت انیمیشن ایران در دهه 90 پرداخت.
برنامه تاریخی «سرچشمه»، در بیستمین قسمت خود در فصل دوم به بازخوانی«عملکرد ارتش جمهوری اسلامی ایران دراوایل انقلاب» میپردازد.
سریال خارجی و جدید «مکانیسم» از شنبه ۴ بهمن ماه هرشب ساعت 23 پخش و روز بعد در دونوبت ساعت 10 و 19 باز پخش می شود.
فیلم تلویزیونی «از شنبه تا پنج شنبه» به کارگردانی و نویسندگی حجت قاسم زاده یکشنبه 5 بهمن ماه 40 دقیقه بامداد از شبکه پنج سیما پخش می شود.
به تازگی مهران رجبی و سیما مطلبی و آرزو ابی زاده به پروژه «بوتیمار» اضافه شده و مقابل دوربین رفته اند.
از ماجراجویی برای بقا در طبیعت تا آثار تدوینگر سینمای ایران در فیلم های این هفته شبکه نمایش مرور می شود.
مدرسه تلویزیونی ایران جدول شماره ۱۴۰ روز شنبه ۴ بهمن شبکه های آموزش ، چهار و قرآن و معارف سیما اعلام شد.
برنامه نردبان با حضور سیدسلیم غفوری مدیر شبکه افق، پیروز کلانتری و کارگردان مستند «مایا» و «بیجه» روی آنتن میرود.
روابط عمومی شبکه چهار درباره سخنان غیر منصفانه حجت الاسلام جهان بزرگی در برنامه «زاویه» بیانیه ای صادر کرد.