محمد سرشار به مناسبت روز جهانی کودک در یادداشتی به این روز در ایران اشاره کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سیما؛ این یادداشت به شرح زیر است:
«تردید راهی به دانایی» نام دومین وبلاگی بود که راه انداختم. باورم این بود که شک در وضع موجود، چیز خوبی است. کمک میکند تا به جای تقلید کورکورانه از گذشتگان، سره را از ناسره تشخیص دهیم؛ تصمیمهای درست ایشان را ادامه دهیم و تجربههای نادرستشان را کنار بگذاریم.
چند سال پیش، درست در یک 16 مهر نسبتاً سرد، همین تردید به سراغم آمد. «روز جهانی کودک » بود اما به جز تبلیغات پر سر و صدای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در داخل کشور، هیچ خبر و تصویر و فیلمی از برنامههای دیگر کشورها برای این روز بسیار مهم پیدا نمیکردم! عجیب بود. نه به زبان فارسی، نه انگلیسی و نه عربی چیزی پیدا نمیشد. این چه جور روز جهانیای بود که فقط داخل ایران برگزار میشد؟
همین تردید، راهی به دانایی بیشتر در این موضوع شد: مطالعات بیشتری کردم؛ مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی را خواندم؛ با مدیران ارشد کانون صحبت کردم؛ منابع رسمی بینالمللی را دیدم و متاسفانه متوجه شدم پادشاه روز جهانی کودک در ایران، لخت است!
اگر کمی به گذشته برگردیم، ریشههای ماجرا خودش را نشان میدهد.
تا پیش از این، ایران مانند کشورهای دارای گرایش چپ، روز 11 خرداد را روز جهانی کودک میدانست. در سال 1949 م. و در نشست اتحادیه بینالمللی دمکراتیک زنان، به تصویب رسیده بود که اول ژوئن را روز جهانی کودک بدانند و کشورهایی مانند روسیه، چین، چک، اکوادور، اتیوپی، قزاقستان، لبنان، آلبانیا، ارمنستان، بلغارستان، رومانی، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان، اوکراین، یمن و ...، این روز را به عنوان روز جهانی کودک جشن میگرفتند. بنابرین مراسمهای محدود و معدود روز جهانی کودک در ایران، همراه با چندین کشور دیگر برگزار میشد.
چند سال پس از رحلت حضرت امام خمینی (رض) در 14 خرداد 1368، مدیران کانون پرورش فکری تصمیم گرفتند روز جهانی کودک را با رونق بیشتری برگزار کنند و با ارایه کارنامه عملکرد کانون، توجه بیشتر مسوولان و مردم را به کانون جلب کنند. اما مشکل اساسی این بود که برگزاری جشن در 11 خرداد و سه روز قبل سالگرد رحلت امام(رض)، کار خوبی نبود.
مدیران کانون تصمیم میگیرند در مهر ماه و همزمان با بازگشایی مدارس ، جشنهای روز کودک را برگزار کنند. اما مشکل این بوده که روز اول مهر ، همه مدارس درگیر آغاز سال تحصیلی و پذیرش دانشآموزان جدید هستند و اینقدر سر همه شلوغ است که کسی به برگزاری جشنهای روز جهانی کودک نمیرسد. بنابرین تصمیم میگیرند جشن را یکی دو هفته دیرتر برگزار کنند. اولین مناسبتی هم پیدا میکنند 16 مهر (8 اکتبر) یا سالگرد به رسمیت شناختهشدن یونیسف توسط سازمان ملل متحد در سال 1953 م. بوده. لذا «یافتم یافتم» گویان، کار را پیگیری میکنند و نهایتاً در سال 1376، شورای فرهنگ عمومی و سپس شورای عالی انقلاب فرهنگی، 16 مهر را روز جهانی کودک اعلام میکنند و یک خطای بزرگ وارد تقویم رسمی کشور میشود و هر سال، صدها هزار جلد تقویم و سررسید، این خطا را بازنشر میدهند و بزرگترش میکنند.
تصمیم کانون پرورش فکری چون با مطالعه کافی همراه نبوده، منجر به این اشتباه تاریخی و بامزه میشود.
در واقع آن زمان چون از پژوهشگر مسلط به زبان انگلیسی بهره گرفته نمیشود تا دقیقاً بررسی کند که در بقیه دنیا چه خبر است ـ و خوب در آن زمان هم ویکیپدیا نبوده! ـ چنین تصمیم بیمنطقی گرفته میشود. غافل از اینکه خود یونیسف، سالگرد به رسمیت شناختناش را روز جهانی کودک اعلام نکرده و مثل بقیه سازمانهای بینالمللی، از سازمان ملل متحد تبعیت میکند و روز 20 نوامبر (29 آبان) را روز جهانی کودک میداند.
چرا که در این روز، دو معاهده بینالمللی در زمینه کودکان در سالهای 1959 و 1989 میلادی، به تصویب رسیده و الان هم کشورهای آذربایجان، کانادا، مصر، فرانسه، یونان، ایرلند، کنیا، مالزی، فیلپین، صربستان، آفریقای جنوبی، اسپانیا، امارات و ... همین روز را روز جهانی کودک اعلام کردهاند.
این ماجرای تصویب روز جهانی کودک در ایران، برای ما داستان تازهای نیست. متاسفانه از این جنس تصمیمگیریهای بدون مطالعه کافی را زیاد دیدهایم و اراده جدی برخی مدیران ( در واقع امانتداران) بیتالمال را برای اختراع دوباره چرخ، کم نشنیدهایم.
از سوی دیگر، این خطای تاریخی شورای عالی انقلاب فرهنگی نباید اهمیت کوچکسالان را از یاد ما ببرد. آینده کشور ما در دستان کوچک اینان است و مناسبتهای تقویمی و روزهای ملی و جهانی، فرصتهایی هستند تا به شکوفایی استعدادهای فرزندانمان بیشتر فکر کنیم و تشویق بشویم تا برای تربیت آنها و کاهش آسیبدیدگیشان از معلولیتهای جسمی و روانی، معضلات اجتماعی و ... سرمایهگذاری بیشتری انجام دهیم.
برای ما، روز جهانی کودک همه روزهای سال است و امیدوارم توجه همه ما به آنها، بیشتر از قبل شود.
انتهای پیام/ن
امتیاز شما
در روزهای پایانی فروردین ماه با فیلم های سینمایی و تلویزیونی شبکه های سیما از داستان زندگی حاج احمد متوسلیان در «ایستاده در غبار» تا دردسرهای خانواده اخراجی ها در «اخراجی ها» باشید.
در مراسم قدردانی از عوامل مجموعه «پایتخت 5» دکتر میرباقری معاون سیما این سریال را متعلق به همه مردم ایران دانست.مراسم قدردانی از عوامل سریال «پایتخت 5» صبح امروز در سازمان اوج برگزار شد .
«پدر من» برنامه جدید فرزاد حسنی قرار است به زودی به تولید برسد و این برنامه در حال ساخت دکور می باشد.
برنامه «سفیران» با محوریت بازنمایی تجارت خارجی، روابط اقتصادی و دپیلماسی سیاسی - فرهنگی جمهوری اسلامی ایران روی آنتن شبکه پنج سیما است. این برنامه در گفتوگو با عالیترین مقام کشور مورد نظر در ایران، پیرامون روابط اقتصادی و سیاسی و سیاست برون گرایی اقتصاد مقاومتی را به تصویر میکشد.
برنامه «سفیران» در دفتر یا اقامتگاه خود سفیران و مکان های کمتر دیده شده دیپلماتیک، تصویر برداری شده و درباره موضوعاتی چون، تمایلات کشورهای جهان از محصولات ایرانی، نحوه صادرات به سایر کشورها و تسهیلاتی که سفارت خانهها ارائه میکنند، نگاه سفیرها به کالاهای ایرانی و نظرشان درباره حذف دلار از معاملات فی مابین و موارد بسیاری از این دست در فضای صمیمانه است.
بر اساس آرای اعلام شده از سوی جشنواره مردمی سین سیما ، شبکه قرآن و معارف سیما در صدر پربیننده ترین شبکه های تخصصی سیما قرار گرفت.
مجموعه برنامه «مفاخر زن در ورزش ایران» در 26 قسمت 30 دقیقه ای به سراغ قهرمانان ملی می رود.
محمدرضا ورزی کارگردان سریال «ایراندخت» تولید سریال درباره شخصیت های تاریخی و مفاخر کشور را دشوار دانست و از مسئولان خواست سازندگان این تولیدات را حمایت کنند.
دومین قسمت مجموعه مستند «هند دوستان» روایتی از ارتباط معنوی میان اهل سنت هند با امام حسین(ع)، یکشنبه 2 اردیبهشت روی آنتن شبکه افق می رود.
برنامه «همیشه خونه» امشب به موضوع پرورش نسل پیش رو می پردازد.
شصتمین قسمت از برنامه «به اضافه مستند»، با پخش و بررسی مستند «قائممقام» ساخته سید محمدعلی صدرینیا بر روی آنتن شبکه مستند خواهد رفت.
در برنامه امشب «پایش» کیفیت و مرغوبیت کالاهای تولید داخل با حضور محمد طحان پور رییس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تحلیل و واکاوی می شود.
دیدار استقلال تهران ـ پیکان تهران، یکشنبه 2 اردیبهشت از ساعت 18 به صورت زنده از شبکه سه سیما پخش می شود .
شبکه چهار سیما امشب در پردیس سینمایی چارسوی، میزبان فیلیپ راس فیلمبردار آثار مستند و الیویه مگاتن کارگردان معروف فرانسوی می شود.
مستند «رقص روی سیم خاردار» با موضوع سرمایه گذاری اشتباه ایرانیان در بخش املاک ترکیه و ضرر و زیان بسیاری از این افراد، یکشنبه 2 اردیبهشت ماه روی آنتن شبکه افق می رود.
برنامه زنده «فوق العاده» به تهیه کنندگی یوسف بچاری و با اجرای رامتین چیت سازان امروز یکشنبه 2اردیبهشت میزبان دکتر ابراهیم خدایار کارشناس ادبیات فارسی خواهد بود.
سری چهارم مسابقه تلفنی «جدول» از یکشنبه 26 فروردین ماه، ساعت 16:30 روی آنتن شبکه سه می رود .
فصل دوم برنامه گفتگو محور «یک بار دیگه» کاری از گروه اقتصاد و توسعه شبکه پنج سیما، یکشنبه 26 فروردین ماه ساعت 21:45 دقیقه بر روی آنتن می رود.
برنامههای متنوع شبکههای سیما جشن و سرور مسلمانان جهان را در عید سعید مبعث تماشایی میکنند.
حامد عنقا تهیه کننده سریال «پدر» گفت: همچنان مشغول تصویربرداری این اثر هستیم و فعلاً نیمی از کار را ضبط کردهایم.
عضو هیات عامل و معاون سازمان خصوصی گفت: بر اساس اطلاعات تکمیل شده، سهام عدالت به 20 قشر کلی کشور تعلق می گیرد که عبارت از افراد دو دهک پایین جامعه ( روستاییان کم درآمد، مددجویان کمیته امداد و سازمان بهزستی، 4دهک جمعیتی که طی زمان های مختلف شناسایی شده اند.
برنامه «شهر برگ» امشب (4 اردیبهشت ماه ) به موضوع اعتیاد و ناهنجاری های اجتماعی می پردازد.
آخرین قسمت برنامه «یک بار دیگه» امشب سه شنبه ( 4 اردیبهشت ماه ) ساعت 21:45 بر روی آنتن شبکه پنج سیما می رود.
همزمان با روز بزرگداشت رادیو برنامه «همیشه خونه» امشب با موضوع صدای زندگی روی آنتن می رود.
رقابت لیورپول ـ رم، سه شنبه 4 اردیبهشت، به صورت مستقیم از شبکه سه سیما پخش خواهد شد.
برنامه «لوتوس» که به صورت تخصصی به موضوع پوست و مو می پردازد، برای امشب 4 اردیبهشت موضوع «لبخند زیبا» را در نظر گرفته تا مخاطبان شبکه سامت سیما بیشتر با این مقوله آشنا شوند.
مستند این هفته «بیراهه» درباره آتلیه های غیرمجاز و هشدار جدی به عروس داماد ها است که در انتخاب آتلیه عکاسی خود دقت کنند.
در برنامه امروز سه شنبه «آفتاب شرقی» حجت الاسلام دهقانی نیا حضور دارد و درباره احکامی که در اسلام برای تحکیم خانواده و حمایت از حقوق همسر و فرزندان آمده است صحبت می کند.
مراسم پاسداشت استاد اکبر منانی نویسنده، دوبلور، مدیر دوبلاژ و گوینده پیشکسوت با رونمایی از مستند «اکبر آقا آکتور صدا» شنبه (8 اردیبهشت) ساعت ۱۸:۳۰ در فرهنگسرای ابن سینا برگزار میشود.
برنامه «سیمای خانواده» راه هایی برای حمایت از کالا و محصولات ایرانی بیان می کند.
موضوع بیهوشی و اعمال جراحی در بیماران قلبی در برنامه سه شنبه چهارم اردیبهشت «نسخه» بررسی می شود.
در برنامه امشب 4 اردیبهشت «پایش»، صنعت اسباب بازی سازی ایران با حضو کارشناسان بررسی خواهد شد.
«الیور استون» کارگردان، نویسنده و تهیهکننده سرشناس هالیوودی مهمان ویژه برنامه شبکه چهار برای جشنواره جهانی فیلم فجر می شود.
کارگردان انیمیشن «فیلشاه» از آغاز پیش تولید انیمیشن جدید این گروه همزمان با اکران فیلشاه خبر داد.
سریال «کوبار» به کارگردانی فریدون حسن پور و تهیه کنندگی سید مصطفی موسوی و بهروز مفید از شبکه دو سیما پخش می شود.