مشاهده خبر

پنج شنبه 24 آبان 1403 - 18:4:22

اساتید ادبیات ایران به شبکه مستند می‌آیند/ نمایش پرتره دکتر معین

فیلم مستند «زندگی در میان واژگان» ساخته حنیف شهپرراد در هشتمین جشنواره تلویزیونی مستند حضور دارد و از شبکه مستند سیما پخش می‌شود.

0

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سیما، 

شهپرراد درباره‌ی سوژه‌ی این فیلم مستند توضیح داد: این فیلم مستند پرتره‌ای از دکتر محمد معین، استاد ادبیات، شاعر و لغت‌نامه‌نویس است. او کسی است که در تکمیل لغت‌نامه‌ی دهخدا نقش مهمی داشت. 

وی با اشاره به این که این فیلم مستند یکی از قسمت‌های مجموعه‌ی «چونان سرو» است، گفت: آن مجموعه به مفاخر معاصر ادبی ایران می‌پرداخت و روایتی متفاوت از چهره‌های فرهنگی کشورمان بود. بنده کارگردانی ۷ قسمت از آن مجموعه را برعهده داشتم که مستند «زندگی میان واژگان» اولین قسمت از آن بود. 

شهپرراد درباره‌ی فرم روایی این فیلم مستند توضیح داد و گفت: خط روایی فیلم، کمی حال و هوای فانتزی داشت و این سوال را با خودمان مطرح کردیم که اگر دکتر معین در دنیای اغما می‌توانست وقایع پیرامونی را بشنود چه چیزهایی می‌شنید؟ بر همین اساس از تکنیک بازسازی استفاده کردیم. همانطور که می‌دانید دکتر معین به مدت ۵ سال در کما بود و دوران سختی را پشت سر گذاشت؛ همینجا باید اشاره کنم که سرکار خانم مهدخت معین، دختر ایشان، ما را در تولید مستند و بازسازی آن روزها بسیار یاری کردند که باید ازشان تشکر کنم. او اسناد زیادی از دکتر معین در اختیار ما قرار داد. 

وی اضافه کرد: علاوه بر بازسازی، مصاحبه با تعدادی از بزرگان ادبیات فارسی نیز داشتیم که متاسفانه بسیاری از آنها پس از ضبط مستند فوت کردند. از جمله اساتیدی که موفق به مصاحبه با آنان شدیم می‌توان به مرحوم دکتر عبدالله انوار، مرحوم امیر بانو کریمی، دکتر حسن انواری و دکتر کارمین صراف اشاره کنم. 

این فیلمساز مستند در پاسخ به این سوال که چرا سراغ چنین بازسازی در فیلم مستند خود رفته است، گفت: ممکن است ساخت فیلم درباره سوژه‌های ادبی، جذابیت کمتری برای مخاطبان داشته باشد؛ بر همین اساس، باید خط روایی جذابی را تعریف می‌کردیم. در این بین، یک سوال ذهن مرا مشغول کرده بود و آنهم این بود که در دنیای اغما چه بلایی بر سر فرد می‌آید و او چه تصاویری را تماشا می‌کند؟ با درنظر گرفتن همین دو عامل، به سمت چنین بازسازی رفتیم.‌ البته باید اشاره کنم که تجربه‌های مشابهی را در مستندهای قبلی خود از جمله «محمد قاضی به روایت گوستاو دوره» داشتم و سعی کردم بخشی از زندگی سوژه‌هایم را در فضای فانتزی به تصویر بکشم. البته این انتخاب و روایت فانتزی اصلا به گونه‌ای نیست که سبب گمراهی بیننده یا عدم معرفی درست سوژه بشود. 

شهپرراد درباره‌ی چرایی پرداخت به سوژه‌های معاصر ادبیات فارسی در فیلم‌های مستند اخیر خود توضیح داد: در ۶ سال اخیر سعی کردم بیشتر درباره‌ی تاریخ معاصر ایران کار کنم؛ برای من جالب بود که روی این چهره‌ها کار کنم. جالب است بدانید که ورود من به جهان ایران معاصر هم از طریق دکتر معین و لغت‌نامه دهخدا بود. دکتر دهخدا مقدمه‌ای برای لغت‌نامه خود دارد که در آن همه چیز را درباره این پروژه تعریف می‌کند. علاوه بر این، دقت داشته باشید که دکتر معین، دکتر دهخدا و آقای انوار، افراد بسیار مهم و تأثیرگذاری در ادبیات فارسی هستند. از وقتی روی این افراد کار می‌کنم، چهره‌های جدیدی را پیدا کردم که علیرغم دانش ادبی بالا، مستندی درباره‌شان ساخته نشده است.‌

او درباره‌ی فعالیت‌های این روزهای خود گفت: در حال حاضر مشغول تولید مستند از استاد ولی الله منصوری هستم.

عوامل تولید این مستند عبارتند از: 

کارگردان: حنیف شهپرراد، تهیه‌کننده: مصطفی رزاق کریمی، فیلمبردار: علی زاهدی، دستیار کارگردان: فاطمه کلانتری و تدوین روح الله رضایی.

براساس این گزارش، مستند «زندگی میان واژگان» امشب پنجشنبه ۲۴ آبان ماه ساعت ۲۱ از شبکه مستند سیما پخش می‌شود و بازپخش‌های آن فردا جمعه ۲۵ آبان ماه ساعت ۹ صبح و ۲۴ خواهد بود. 

انتهای پیام/ن

برچسب ها :

آخرین اخبار

ویژه برنامه شهادت حضرت زهرا (س) در شبکه افق اساتید ادبیات ایران به شبکه مستند می‌آیند/ نمایش پرتره دکتر معین همراه با «کوی محبت» در شب شهادت بانوی آب و آفتاب «کار خونه» این هفته به میزبانی بانویی تلاشگر از استان لرستان تدارک شبکه مستند برای روز کتاب و کتابخوانی «آخرین روزهای پاییز»، روایت تنهایی آدم‌ها بعد از یک جنگ خانمان‌سوز تدارک سیما در فاطمیه اول همکاری‌های مشترک برای تولید فیلم‌های مستند زندگی «علامه محمد تقی جعفری» به روایت مستند بازخوانی و روایت هشت سال دفاع مقدس در فصل سوم «مثبت نگاتیو» «دوکوهه ادبیات» در شهر لنگرود مسئولیت صحبت‌های کارشناس در تلویزیون کیست؟/ کمپین‌سازان فضای مجازی با تقطیع و تحریف باعث تعطیل شدن برخی برنامه‌ها شده‌اند چهارمین هفته از آبان ماه و فیلم‌های سینمایی و تلویزیونی شبکه ها / از چشم انتظاری مادری برای خبر از فرزند مفقودالاثرش تا روایت زندگی شهید بروجردی در فیلم های این هفته «چگونه اژدهای خود را آموزش دهید ۲» با کیفیت 4K-HDR در شبکه فراتر یک «قفل ساز» در شبکه امید بررسی مبارزات ضد استعماری سید جمال‌الدین اسدآبادی در قالب یک مستند مراسم یادبود همسر کارگردان سریال «سلمان فارسی» «شبین»، روایتی از خواب و رویای سلمان فارسی سیستان و بلوچستان «شکارچی روح» در شبکه نمایش ماجرای دو هجرت/ مستند «مهاجر» به سراغ خانواده شهدای مدافع حرم رفت شبکه یک با «سایه سار» آینده را خواهد کاشت طراحی الگوی مدیریت هوشمند جدول پخش تلویزیون حضور بانویی کارآفرین در برنامه «کار خونه» آخر هفته فوتبالی با شبکه سه پخش «خطوط ناموزون» با شرح صحنه و زیرنویس از شبکه نمایش سینمایی «عزرا» را از شبکه چهار سیما ببینید مستند «با طبیعت»؛ سفری به زیستگاه‌های ارزشمند ایران برنامه های شبکه نسیم در ایام فاطمیه دوبله سه فصل جدید سریال «پوآرو» برای شبکه تماشا تماشای «عملیات میلان» از قاب شبکه تهران «جام‌جم» پرونده برنامه گفتگومحور را باز می‌کند «جایی برای پیرمردها نیست» دیدنی می شود فیلم سینمایی «چارلز دیکنز، مردی که سرود سال نو را نوشت» در قاب نمایش پوستر «بی‌پایان» رونمایی شد / روایتی متفاوت از مهمترین پروژه موشکی ایران مستند «شواهد پیش روی شماست» را از شبکه تهران ببینید «خوش نمک» به ایستگاه پایان رسید تماشای کتابخانه ای از جهان در شبکه چهار روایتی از دفاع رزمندگان دفاع مقدس از شهر سوسنگرد مستند «پاسخ» روی آنتن شبکه سه نگاهی به قدرت پدافند هوایی ایران در شبکه قرآن و معارف شبکه نمایش «مخزن» دار می شود بزرگداشت علامه طباطبایی در شبکه قرآن و معارف مستند پرتره دروازه‌بان تیم ملی به تلویزیون رسید/ پرتره از خانم ورزشکار «سلاح ایرانی» از قاب افق سیما «زمانه» امشب و بررسی بودجه ۱۴۰۴ مستند «سفرهای کوچک با شکوه» را از شبکه مستند ببینید مستند «نصر من الله» در قاب مستند همراه با تلاوت های آیات آسمانی قرآن کریم و ادعیه های نورانی در شبکه قرآن «ترکان پارسی گوی» به شبکه مستند می آیند نگاهی به زندگی علامه جعفری از قاب شبکه قرآن و معارف

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها