مشاهده خبر

پنج شنبه 24 آبان 1403 - 18:4:22

اساتید ادبیات ایران به شبکه مستند می‌آیند/ نمایش پرتره دکتر معین

فیلم مستند «زندگی در میان واژگان» ساخته حنیف شهپرراد در هشتمین جشنواره تلویزیونی مستند حضور دارد و از شبکه مستند سیما پخش می‌شود.

0

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سیما، 

شهپرراد درباره‌ی سوژه‌ی این فیلم مستند توضیح داد: این فیلم مستند پرتره‌ای از دکتر محمد معین، استاد ادبیات، شاعر و لغت‌نامه‌نویس است. او کسی است که در تکمیل لغت‌نامه‌ی دهخدا نقش مهمی داشت. 

وی با اشاره به این که این فیلم مستند یکی از قسمت‌های مجموعه‌ی «چونان سرو» است، گفت: آن مجموعه به مفاخر معاصر ادبی ایران می‌پرداخت و روایتی متفاوت از چهره‌های فرهنگی کشورمان بود. بنده کارگردانی ۷ قسمت از آن مجموعه را برعهده داشتم که مستند «زندگی میان واژگان» اولین قسمت از آن بود. 

شهپرراد درباره‌ی فرم روایی این فیلم مستند توضیح داد و گفت: خط روایی فیلم، کمی حال و هوای فانتزی داشت و این سوال را با خودمان مطرح کردیم که اگر دکتر معین در دنیای اغما می‌توانست وقایع پیرامونی را بشنود چه چیزهایی می‌شنید؟ بر همین اساس از تکنیک بازسازی استفاده کردیم. همانطور که می‌دانید دکتر معین به مدت ۵ سال در کما بود و دوران سختی را پشت سر گذاشت؛ همینجا باید اشاره کنم که سرکار خانم مهدخت معین، دختر ایشان، ما را در تولید مستند و بازسازی آن روزها بسیار یاری کردند که باید ازشان تشکر کنم. او اسناد زیادی از دکتر معین در اختیار ما قرار داد. 

وی اضافه کرد: علاوه بر بازسازی، مصاحبه با تعدادی از بزرگان ادبیات فارسی نیز داشتیم که متاسفانه بسیاری از آنها پس از ضبط مستند فوت کردند. از جمله اساتیدی که موفق به مصاحبه با آنان شدیم می‌توان به مرحوم دکتر عبدالله انوار، مرحوم امیر بانو کریمی، دکتر حسن انواری و دکتر کارمین صراف اشاره کنم. 

این فیلمساز مستند در پاسخ به این سوال که چرا سراغ چنین بازسازی در فیلم مستند خود رفته است، گفت: ممکن است ساخت فیلم درباره سوژه‌های ادبی، جذابیت کمتری برای مخاطبان داشته باشد؛ بر همین اساس، باید خط روایی جذابی را تعریف می‌کردیم. در این بین، یک سوال ذهن مرا مشغول کرده بود و آنهم این بود که در دنیای اغما چه بلایی بر سر فرد می‌آید و او چه تصاویری را تماشا می‌کند؟ با درنظر گرفتن همین دو عامل، به سمت چنین بازسازی رفتیم.‌ البته باید اشاره کنم که تجربه‌های مشابهی را در مستندهای قبلی خود از جمله «محمد قاضی به روایت گوستاو دوره» داشتم و سعی کردم بخشی از زندگی سوژه‌هایم را در فضای فانتزی به تصویر بکشم. البته این انتخاب و روایت فانتزی اصلا به گونه‌ای نیست که سبب گمراهی بیننده یا عدم معرفی درست سوژه بشود. 

شهپرراد درباره‌ی چرایی پرداخت به سوژه‌های معاصر ادبیات فارسی در فیلم‌های مستند اخیر خود توضیح داد: در ۶ سال اخیر سعی کردم بیشتر درباره‌ی تاریخ معاصر ایران کار کنم؛ برای من جالب بود که روی این چهره‌ها کار کنم. جالب است بدانید که ورود من به جهان ایران معاصر هم از طریق دکتر معین و لغت‌نامه دهخدا بود. دکتر دهخدا مقدمه‌ای برای لغت‌نامه خود دارد که در آن همه چیز را درباره این پروژه تعریف می‌کند. علاوه بر این، دقت داشته باشید که دکتر معین، دکتر دهخدا و آقای انوار، افراد بسیار مهم و تأثیرگذاری در ادبیات فارسی هستند. از وقتی روی این افراد کار می‌کنم، چهره‌های جدیدی را پیدا کردم که علیرغم دانش ادبی بالا، مستندی درباره‌شان ساخته نشده است.‌

او درباره‌ی فعالیت‌های این روزهای خود گفت: در حال حاضر مشغول تولید مستند از استاد ولی الله منصوری هستم.

عوامل تولید این مستند عبارتند از: 

کارگردان: حنیف شهپرراد، تهیه‌کننده: مصطفی رزاق کریمی، فیلمبردار: علی زاهدی، دستیار کارگردان: فاطمه کلانتری و تدوین روح الله رضایی.

براساس این گزارش، مستند «زندگی میان واژگان» امشب پنجشنبه ۲۴ آبان ماه ساعت ۲۱ از شبکه مستند سیما پخش می‌شود و بازپخش‌های آن فردا جمعه ۲۵ آبان ماه ساعت ۹ صبح و ۲۴ خواهد بود. 

انتهای پیام/ن

برچسب ها :

آخرین اخبار

فیلم « دا آنا مادر» در قاب نمایش وظایف اصلی منتظران در «عطر عاشقی» ویژه برنامه های روز دانشجو در شبکه یک سیما «نذر بی بی» برای شبکه امید حضور بانویی کارآفرین از استان قزوین در برنامه «کار خونه» دیدن «۳:۱۰ به یوما» با کیفیت 4K-HDR در شبکه فراتر دیدن «برف و خرس» همراه با شرح صحنه و زیرنویس، از قاب شبکه نمایش «میدان»ی جدید در شبکه سه «گمشده‌ای که پیدا بود» روی آنتن مستند امشب برنامه «جام‌جم» پخش نمی‌شود اعتراف به سرقت در «رویای تلخ» یک «فرصت» برای شبکه افق بازدید «پاورقی» در تلوبیون به 10 میلیون رسید «قلب مبارز» در شبکه تهران می تپد «ورزش ایران» با لیگ والیبال در قاب شبکه ورزش نهضت فصل‌دوم‌‌سازی؛ یک «مکث» کوتاه تا «طلوع ماه» «رعنا دختر دهقان» در شبکه کودک فیلم «بهای یک بهانه» در قاب نمایش فرهنگ‌سازی و آموزش توأمان با بخش های جذابِ «سفر بخیر» شبکه دو فصل جدید «خونه مونه» در داراب فارس «از دانشگاه تا دانشگاه» در شبکه آموزش شبکه مستند به «خانه اصفهانی‌ها» می رود «گردباد» به شبکه چهار رسید «کاپیتان میلر» به شبکه سه می رود نمایش «حوض نقاشی» به مناسبت روز جهانی معلولان «ما و راه تمدن نوین اسلامی» موضوع برنامه امشب «قرارگاه» تسلیت رئیس رسانه ملی در پی درگذشت «حسین توشه» بررسی مشکلات دوره رزیدنتی و تاثیر آن بر سلامتِ جامعه در «کشیک سلامت» «قصه ها و پندها» روی آنتن امید ویژه برنامه های شبکه آموزش به مناسبت شهادت حضرت زهرا (س) شبکه قرآن و معارف سیما در سوگ شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) وزیر میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی با «زمانه» به شبکه دو می‌آید گفت وگوی تلویزیونی رییس جمهور با مردم سیمای فاطمی در قاب تلویزیون «داستان یک مرد» در قاب شبکه نمایش مستند «بسته پنجاه و هفت» در شبکه تهران «بچه ها بیایید تماشا» با محوریت آموزش مهارت های زندگی به خردسالان و کودکان «12سال بردگی» نمایش داده می شود سینمایی «کودتا» را از شبکه چهار سیما ببینید زیر و بم مالیات در گفتگوی امشب «زمانه» حسین توشه درگذشت ویژه برنامه های گروه معارف اسلامی شبکه دو سیما به مناسبت شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) «کوچک جنگلی» به شبکه نمایش می آید روایتی دیگر از یاس در دورهمی «نقل و نقل» «سلام تهران» سلام گرم به تهرانی ها «نبرد حلب» در شبکه مستند قاب هایی از «روضه خانگی» روی آنتن شبکه یک «ورزش ایران» با لیگ والیبال در قاب شبکه ورزش شبکه امید «پرونده ویلیام» را می گشاید رقابت های جذاب NBA در قاب شبکه ورزش

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها