مشاهده خبر

یک شنبه 24 خرداد 1405 - 7:14:4

وحدت؛ رسالت ویژه رسانه ملی در محرم امسال

مجید یراق‌بافان، مجری تلویزیون با اشاره به اوضاع کنونی کشور، به بیان تفاوت‌های محرم امسال با سال‌های گذشته و وظیفه رسانه ملی در قبال این ایام پرداخت و گفت: به نظرم امسال محرمی است که شاید نه‌فقط نسل ما، بلکه نسل‌های پیشین هم مشابه آن را تجربه نکرده باشند.

1

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سیما، 

به نقل از روابط عمومی رسانه ملی، یراق‌بافان ادامه داد: اتفاق مهمی‌که رخ داده، شهادت امام و رهبر ما و همچنین شهادت تعداد کثیری از مردم عزیز در دفاع از انقلاب است. یقین دارم کسانی که شاید در سال‌های گذشته کمتر در مراسم عزاداری شرکت می‌کردند، امسال با شور و اشتیاق بیشتری بازخواهند گشت.

وی افزود: نوع برگزاری مراسم، چه در خیابان‌ها و چه در حسینیه‌ها و مساجد، قطعاً با سال‌های گذشته متفاوت خواهد بود. پیام‌هایی که سخنرانان، مداحان و شاعران منتقل می‌کنند نیز تحت تأثیر این شرایط قرار خواهد گرفت.
یراق‌بافان در ادامه، تشابهاتی را میان وقایع امروز و اتفاقات عاشورای سال ۶۱ هجری قمری مطرح کرد: ما در اواخر سال 1404 و آغاز سال 1405 شمسی، بارقه‌هایی از اتفاقات سال ۶۱ هجری را دوباره شاهد بودیم. البته امام حسین(ع) به‌عنوان امام معصوم با هیچ فرد دیگری قابل‌مقایسه نیست و مصیبت کربلا اعظم است، اما اتفاقاتی رخ داد که تلخی آن را برای ما زنده کرد. وقتی رهبر انقلاب، همسر، خواهر، همسر خواهر و فرزند خواهر خردسال خود را از دست دادند، شباهت‌هایی ناخواسته با مصیبت‌های واقعه عاشورا را برای ما تداعی کرد.
این مجری تلویزیون تأکید کرد: این شباهت‌ها، گرچه هرگز به بزرگی مصیبت کربلا نیست، اما باعث می‌شود که امسال، دهه اول محرم و عزاداری امام حسین (ع) تفاوتی اساسی با سال‌های گذشته داشته باشد.
یراق‌بافان دلیل تفاوت دیگر محرم امسال را در واکنش مردم به وقایع اخیر دانست: مردم ما بلافاصله پس از شهادت رهبر شهیدمان، درگیر دفاع از انقلاب شدند. آن‌ها در خیابان‌ها تجمع کردند، حماسه آفریدند و بغض و اندوه خود را به صحنه آوردند. این شور و حماسه، نشان می‌دهد که هنوز بسیاری از اشک‌هایشان را فروخورده‌اند. این مجری تلویزیون در پاسخ به این پرسش که وظیفه رسانه ملی در این ایام چیست، گفت: رسانه ملی در این زمینه فعال بوده و کار خود را انجام داده است. معتقدم رسانه ملی می‌تواند و باید با استفاده از این ظرفیت‌ها، پیام‌های عمیق‌تر و اثرگذارتری را به مخاطبان خود منتقل کند.
وی در ادامه درباره نحوه بازنمایی شور حسینی در رسانه ملی و پرهیز از کلیشه‌ای شدن این پوشش توضیح داد: ضمن اینکه رسانه ملی کار خود را انجام می‌دهد و مثل سال‌های گذشته قطعاً برای عزای امام حسین (ع) برنامه‌های متناسب خودش را خواهد داشت، این مراسم بی‌تردید با برخی تجمعات و حال‌وهوای خاص امسال گره خواهد خورد، اما اگر بخواهم در یک جمله مهم‌ترین وظیفه و تفاوت امسال رسانه ملی نسبت به محرم‌های سال‌های گذشته را بگویم، این است که باید بتواند تفاوت‌های محرم امسال را به‌خوبی ابلاغ کند. یراق‌بافان ادامه داد: وظیفه رسانه‌ها، ازجمله رسانه ملی، این است که این تفاوت‌ها را در قالب گفت‌وگوهای تحلیلی و بازنمایی صحیح آیین‌ها و مراسم عزاداری در مساجد، حسینیه‌ها و تکایا به مخاطب منتقل کنند. اگر بخواهم ملموس‌تر بگویم، تلویزیون باید با ظرافت و دقت، تفاوت دکور برنامه‌ها، ویژگی‌ها، شعارها و پیام‌هایی را که امسال متناسب با این فضا شکل گرفته، نسبت به سال‌های گذشته بازنمایی و روی آن‌ها تمرکز کند.
این مجری با اشاره به ضرورت تحلیل محتوای آیین‌های عزاداری افزود: موضوع فقط این نیست که چهره یک مداح یا سخنران را نشان بدهیم، بدین معنی که اگر مراسمی‌با صدای میثم مطیعی یا محمود کریمی یا مهدی رسولی و دیگران پخش می‌شود، بهتر است بلافاصله بعد از آن یک برنامه تحلیلی هم پخش شود، مثلاً میزگردی محتوایی یا گفت‌وگویی کوتاه با یک کارشناس شعر و ادبیات که درباره ویژگی‌های آن شعر، پیام آن و تفاوتش با سال‌های گذشته توضیح بدهد.
وی اضافه کرد: این پیشنهاد عملیاتی من است؛ یعنی همان‌طور که سریال‌ها و برنامه‌ها گاهی با میزگردهای تحلیلی یا گفت‌وگوهای پس از پخش همراه می‌شوند، درباره عزاداری‌ها نیز چنین رویکردی می‌تواند بسیار مؤثر باشد. از محتوا و شعر گرفته تا سخنرانی، مهندسی برنامه‌ها، آرایه، ظاهر، نوع حضور مردم و حتی تعداد شرکت‌کنندگان، همه باید درست دیده و درست روایت شوند.
یراق‌بافان در پاسخ به پرسشی درباره اینکه کدام مؤلفه عاشورا باید در رسانه ملی پررنگ‌تر شود، گفت: مهم‌ترین مؤلفه عاشورا که امسال باید برجسته شود، مؤلفه عزت و نپذیرفتن ذلت است. این همان چیزی است که مردم ایران، رهبر شهیدمان و رهبر رشید انقلاب بر آن ایستاده‌اند. مردم با وجود همه مشکلات، از گرانی گرفته تا سختی‌ها، پای عزت خود ایستاده‌اند و به تعبیر امام حسین (ع)، فریاد «هیهات من الذله» سر می‌دهند.
این مجری ادامه داد: آنچه امروز در جامعه دیده می‌شود، استمرار همان فرهنگ عزت‌طلبی و شهادت‌طلبی است؛ فرهنگی که از امام شهید ما به ارث رسیده و باید در رسانه ملی به‌صورت درست، دقیق و اثرگذار بازنمایی شود.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به پیوند مفاهیم عاشورایی با رخدادهای امروز گفت: اگر بخواهم یک شاهد مثال بزنم، کافی است به همان منطق «هیهات من الذله» نگاه کنیم. دشمن در طول تاریخ همان منطق را تکرار کرده است: یا تسلیم شو، یا بجنگ. این دقیقاً همان مواجهه‌ای است که امام حسین (ع) در برابر آن ایستاد؛ بنابراین وقتی امروز مردم ما در برابر فشارها ایستاده‌اند، این فقط یک مقاومت سیاسی یا اجتماعی نیست، بلکه ادامه همان فرهنگ عاشوراست.
یراق‌بافان تأکید کرد: رسانه ملی باید این حقیقت را بدون کلیشه‌سازی بازنمایی کند؛ امسال محرم روایتی زنده از عزت، شهادت و ایستادگی است.
یراق‌بافان با اشاره به تجربه‌های شخصی خود در میان مردم و ارتباط با فضاهای عزاداری، سه مؤلفه اساسی را برای بازنمایی در رسانه ملی برشمرد: مؤلفه اول، عزتمندی و تن به ذلت ندادن است. این همان چیزی است که مردم ما با وجود تمام سختی‌ها، پای آن ایستاده‌اند و این باید در رسانه ملی به‌شدت منعکس شود.
وی ادامه داد: مؤلفه دوم، شهادت‌طلبی و فرهنگ شهادت‌طلبی است. این فرهنگ، ریشه در وطن‌دوستی دارد که خود از مبانی اساسی دین ما و کلام امام حسین (ع) است. مردم ما امسال مفهوم وطن‌دوستی را در تبعیت از امامت و ولایت، تا پای جان، دوباره معنا کرده‌اند.
این مجری مؤلفه سوم را تبعیت از امامت و ولایت تا پای جان عنوان کرد و ادامه داد: این مؤلفه، از همه مهم‌تر است. یاران امام حسین (ع) در شب عاشورا با رجزخوانی، دل حضرت زینب (س) را قرص کردند و پیمان بستند که تا آخرین نفر، پای امام خود بایستند. مردم ما نیز امروز با حضورشان در صحنه، اثبات می‌کنند که آماده جان‌فشانی برای تبعیت از رهبری هستند. این عهد، مهم‌ترین پیامی است که باید منتقل شود.
یراق‌بافان همچنین با اشاره به پیام اخیر رهبر انقلاب درباره وحدت، بر نقش کلیدی رسانه ملی در این زمینه تأکید کرد: نکته چهارم و شاید مهم‌ترین نکته، وحدت است. دشمنان، با هزینه‌های گزاف، به دنبال ایجاد اختلاف در جامعه هستند. دیدیم که متأسفانه تا حدودی هم موفق شدند، مثلاً اختلافاتی که در پلاکاردهای مردمی یا رویکردهای سیاسی بروز می‌کند. رسانه ملی باید تلاش بسیار زیادی بکند تا وحدت حول محور سیدالشهدا (ع) را تقویت کند. همان چیزی که در گذشته با تعبیر «حب الحسین یجمعنا» گفته می‌شد. کار ویژه رسانه ملی امسال باید تقویت این وحدت از طریق محبت امام حسین (ع) باشد.
وی در ادامه گفت: تلویزیون باید تلاش کند تا محتواهای ارزشمند خود، چه درباره غدیر، عاشورا، امام حسین (ع)، ایران یا هر موضوع دیگری را در قالبی جذاب، مورد پسند و متناسب با ذائقه مخاطب امروزی ارائه دهد.
البته که روضه‌ها و منبرها جای خود را دارند، اما کافی نیستند. برنامه‌‌ای مانند «حسینیه معلی» نشان داد که پرداختن به موضوع با فرم و شکلی متفاوت، حتی در قالبی که تکراری به نظر می‌رسد، می‌تواند چقدر مورد استقبال قرار گیرد. نگرانی من این است که اگر این فرم‌های جذاب، صرفاً با تکرار و بدون نوآوری ادامه یابند، ممکن است از اوج بیفتند؛ بنابراین، رسانه ملی باید با خلاقیت و نوآوری در فرم و شکل، محتوای غنی خود را به مخاطب امروزی نزدیک‌تر کند.

انتهای پیام/ن

برچسب ها :

آخرین اخبار

«قاضی بیگی» امشب به شبکه دو می آید دو درامِ تأمل‌برانگیز؛ بحران روانشناختی یک مدیرِ مدرسه و مادرِ مبتلا به فوبیا در سینمایی‌های آخر هفته شبکه چهار آلمان و اسلوونی رقیبان والیبالیست های ایرانی آخر هفته با فیلم های سینمایی شبکه سه روایت کارآفرینی در قزوین؛ «از خونه شروع کن» به سراغ راهبران شغلی می‌رود روایتِ سلوک فرمانده؛ «سایه برادرم» پنجشنبه از شبکه دو سیما پخش می‌شود پخش زنده والیبال ژاپن و کانادا در شبکه ورزش بررسی بازی تیم ملی والیبال در ویژه برنامه زنده «روی تور» شبکه ورزش «شرلوک و دختر» به شبکه چهار می‌آیند فیلم سینمایی جدید «استیو» محصول ۲۰۲۵ انگلستان و ایرلند در شبکه چهار پخش زنده والیبال نشسته ایران و قزاقستان در برنامه «مثبت ورزش» پخش زنده تکواندو قهرمانی جهان در برنامه «مثبت ورزش» شبکه ورزش حلما احمدی، مجری آینده شبکه نسیم شد پخش زنده والیبال فرانسه و برزیل در شبکه ورزش پخش مستقیم رده بندی و فینال کشتی آزاد در شبکه ورزش «فیلسوف جنگ»؛ روایت زندگی و اندیشه‌های شهید سپهبد غلامعلی رشید در قاب افق مردم‌دوست‌ترین رهبر، قدردان‌ترین ملت از تکنیک‌های شعری تا طرح ملی سلامت روان؛ در برنامه «به خانه برمی‌گردیم» همراه با فیلم‌های سینمایی و تلویزیونی در پایان هفته بازی مرگ و زندگی بین انگلیس و آرژانتین رویارویی بلند قامتان ایران و اوکراین امشب در شبکه سه آمدیم تا صدای پرچمدارهای کوچک هر شهر باشیم پخش مستند «معصومه»؛ روایتی از زندگی و شهادت سیده معصومه عظیمی «رنگ خدا» در شبکه نمایش «از خونه شروع کن» با روایت زندگی دو بانوی کارآفرین در قم روی آنتن شبکه دو می‌رود بررسی اقتدار دریایی ایران و نظم نوین جهانی در «تهران ۲۰» پخش زنده والیبال نشسته ایران و آمریکا در برنامه «مثبت ورزش» سریال «رحمی در کار نیست» را از شبکه تماشا ببینید پخش زنده والیبال بلژیک و کوبا در شبکه ورزش پیام تسلیت رییس مرکز سیمافیلم در پی درگذشت مادر هنرمند عزیز، داریوش فرضیایی پیام تسلیت معاون سیما در پی درگذشت مادر داریوش فرضیایی بررسی سلامت معنوی، اقتصاد خانواده و دستاوردهای نخبگان رباتیک در «سلام تهران» «شهر زیبا» به شبکه نسیم رسید «کوهپایه»؛ روایت دغدغه‌های نوجوان امروز از مقاومت تا ولایت تحلیل مراسم باشکوه تشییع امام شهید و نگاه والای ایشان به مقام زن در «تهران ۲۰» توسعه همکاری‌های شبکه آموزش و سازمان آموزش‌ و پرورش استثنایی «شاخه‌ای روی آب»؛ روایتی از زندگی دانشمند شهید دکتر محمدمهدی طهرانچی «سلاح نفت»؛ روایت تحریم نفتی ۱۹۷۳ از شبکه مستند داریوش فرضیایی در سوگ مادر نشست «کشیک سلامت» به بررسی چرایی کمبود و گرانی دارو و حواشی مدیریت سازمان غذا و دارو می‌پردازد از نوجوانی تا وحدت ملی در مجله عصرگاهی «به خانه برمی‌گردیم» «تنوره دیو» ؛ نخستین فیلم سینمایی كیانوش عیاری روی آنتن شبکه نمایش دوبله سریال «شیکار هوم» برای شبکه سه سری جدید «مردان آهنین» روی آنتن شبکه ورزش پخش زنده محفل قرآنی در جوار مزار مطهر رهبر شهید از قاب شبکه قرآن و معارف «شهر امن» نقش عابران پیاده در حوادث ترافیکی را بررسی می‌کند «غول ۲» در شبکه نمایش وداع مردم با یک پدر را دیدم «روح‌الامین»؛ روی آنتن شبکه نسیم سواد رسانه‌ای؛ سپر خانواده در عصر دیجیتال از قاب شبکه تهران

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها