مشاهده خبر

یک شنبه 14 مرداد 1403 - 8:18:50
مهدی میرچی، مدیر شهرک سینمایی تلویزیونی ایران

از ساخت لوکیشن‌های ماندگار تا مرمت و بازسازی فضاها

حالا دیگر عمر شهرک سینمایی غزالی از 40 سال گذشته و وارد دهه پنجم خود شده است. شهرکی که بنای آن را مرحوم علی حاتمی نهاد و در طی این سال‌ها میزبان آثار تلویزیونی بسیاری شد. شهرکی که با قدم زدن در خیابان‌هایش تهران قدیم در ذهن تداعی می‌شود و سریال‌هایی که از قاب تلویزیون پخش شدند و برای ما لحظات به یادماندنی را به جا گذاشتند. شهرک سینمایی که این روزها عنوان آن به شهرک سینمایی و تلویزیونی ایران تغییر نام یافته و لوکیشن‌هایش نیز به فراخور تغییر کرده‌اند، شاهد ساخت برنامه‌ها و مجموعه‌های نمایشی جدیدی است.

1

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سیما، 

به همین منظور با مهدی میرچی، مدیر شهرک سینمایی تلویزیونی ایران همراه شدیم تا درباره این تغییر و تحولات بیشتر بدانیم.

 آقای میرچی یکی از اتفاقاتی که این روزها شاهد آن هستیم تولید آثار و برنامه‌های تلویزیونی در این شهرک است. کمی درباره این تولیدات تلویزیون بگویید و اینکه چطور به این نتیجه رسیدید که می‌شود در شهرک امکانی هم برای تولیدات تلویزیونی غیرنمایشی در نظر گرفت؟

یکی از اتفاق‌های خوبی که در شهرک صورت گرفته، استفاده و به‌کارگیری سوله‌هایی است که پیش‌تر به‌عنوان انبارهای سازمان صداوسیما از آن‌ها بهره‌برداری می‌شد و هم‌اکنون برای تولید برنامه‌های تلویزیونی از آن‌ها استفاده می‌شود. درواقع نگاهی استودیویی به این سوله‌ها افکنده شد. ما الان کارهای «آقای قاضی»، «دیدی نو»، «گوی طلایی» و برخی از آثار برون‌مرزی همانند «طبیب و شفا»، «نوآ»، کارعروسکی «در همین حوالی» و اثر «طلابلا» کاری از مرکز سیمرغ را در این سوله‌ها در حال تولید داریم. به نوعی می‌توان گفت این سوله‌ها میعادگاهی برای استقبال از کارهای تلویزیونی به حساب می‌آید.

شهرک سینمایی تلویزیونی ایران در سال‌های گذشته همیشه میزبان سریال‌های تلویزیونی، فیلم‌های کوتاه و سینمایی بوده است، اما هم‌اکنون با تدبیری که در واحد تولیدی فنی توسط مهندس رضی اتخاذ شده به‌سوی برنامه‌های تلویزیون آمده که اتفاق خوبی است و سوله‌ها تبدیل به استودیوهای تلویزیونی شده‌اند که باری از روی دوش استودیوهای جام‌جم، الوند و گلستان سازمان صداوسیما برمی‌بردارند.

ساخت‌وساز لوکیشن سریال «سلمان فارسی» به کجا رسیده است؟

 هم‌اکنون سریال «سلمان فارسی» در حال تولید است و درگیر ساخت‌وساز لوکیشن‌های جدید هستند، مانند شهر سمرقند و مجموعه کاخ‌های تیسفون. خیابان ژاله در دوران پهلوی قرار است تبدیل به مجموعه کاخ‌های تیسفون شود و میدان ژاله و خیابان شهدا به موازات خیابان انقلاب اسلامی در شهرک انتقال می‌یابد که در حال حاضر کارهای نقشه‌برداری آن در حال اجراست.

آیا در ادامه ساخت «سلمان فارسی» لوکیشن‌های دیگری به شهرک افزوده خواهد شد؟

فعلا تصمیمی‌برای این امر اتخاذ نشده است و تنها همان مجموعه کاخ‌های تیسفون و شهر سمرقند را داریم. پیش از این نیز آتشکده ماربین و کاروانسرای مرمر در دوران ایران باستان ساخته شده و سازمان صداوسیما روی آن سرمایه‌گذاری کرده که ساختشان به اتمام رسیده‌ و مراحل بعدی در حال شکل‌گیری است.

آیا تولیدات دیگری هم هست که این روزها به‌واسطه آن‌ها در شهرک تغییرات رخ دهد؟

یکی دیگر از اتفاق‌هایی که در داخل شهرک افتاده لوکیشن‌هایی است که در دوره‌های متفاوت در امر تولید محتوا مورد استفاده قرار خواهند گرفت. یکی از این دوره‌ها صفویه است. به‌طور مثال کاخی به نام «کاخ هارون الرشید» داشتیم که الآن با تغییر کاربری، تبدیل به یکی از کاخ‌های دوران صفوی شده که با همت و تلاش بهروز مفید، تهیه‌کننده سریال «مهیار عیار» صورت گرفته است. ازآنجاکه بخش اعظم از ویژگی‌های دهه 50 و 60 در شهر از بین رفته است و گروه‌ها برای تولید آثاری در این برهه زمانی با مشکلات بسیاری مواجه بودند، در امتداد میدان منیریه شهرک، محله‌ای با ویژگی‌های این دهه بنا شده است که هر کاری با محتوای مربوط به این دوران باشد، می‌تواند از آن بهره‌برداری کند.

علاوه‌بر این، برخی از لوکیشن‌ها را نیز بازسازی کرده‌ایم، به‌طور مثال حلبی‌آباد شهرک آماده بهره‌برداری است. متناسب با همان ادوار، میدان منیریه، میدان بهارستان و خیابان انقلاب اسلامی نیز تغییراتی داشته و آماده شده است. لوکیشن سریال «نردبانی بر آسمان» یکی دیگر از لوکیشن‌های تغییریافته است که حدود 70 درصد آن به دوران اسلامی اختصاص یافته و شرایطی برای آن ایجاد شده است که می‌توان کارهای اسلامی‌با بافت عربی را در آنجا ساخت. ما پیش از این در شهرک سینمایی، شهر کوفه را نداشتیم و این لوکیشن را تبدیل کردیم به کوفه، چراکه ویژگی‌هایی در ساخت‌وساز دارد که به دوران قبل از اسلام برمی‌گردد.

کدام مجموعه‌های تولیدی کارشان تمام شده است و آیا سریالی جدید به مجموعه افزوده می‌شود؟

مجموعه «طوبی» به کارگردانی سعید سلطانی 90 درصد کار تولیدش در شهرک به اتمام رسیده است و فصل دوم سریال «حکایت‌های کمال» نیز به‌زودی کلید زده خواهد شد. باقی، کارهای کوتاه و سینمایی هستند. فصل دوم سریال «جنگل آسفالت» نیز که ویژه شبکه نمایش خانگی است به‌زودی شروع به کار می‌کند.

این تغییر و تحولات تا چه اندازه مورد نیاز شهرک بود تا سیستم قدیمی‌به یک جریان بهینه و کاربردی تبدیل شود؟

برای شهرک سینمایی غزالی در دوران گذشته و  شهرک سینمایی ایران امروز، بودجه‌ای در نظر گرفته نشده بود که خود به شکل مستقل این کارها را انجام دهد، ولی در دو سه سال اخیر بنا را بر این گذاشتیم تا هر لوکیشنی که در داخل شهرک ساخته شود از هر اثری، چه آن‌هایی که از سوی ارشاد به ما معرفی شوند، چه آن‌هایی که از سوی ساترا معرفی شوند و چه آثار سازمان که خودش متولی امر است، باید ماندگار ساخته شود.

در گذشته لوکیشن‌های ماندگار نداشتیم و خیلی به آن‌ها پرداخت نمی‌شد و دکوراتیو بودند، در حالی‌که امروز دیگر لوکیشن دکوراتیو در شهرک نداریم. تمام آثار و کار‌ها با کارگروهی که برای این امر تصمیم‌گیری می‌کند همراه می‌شوند و متناسب با نیازهای محتوایی سازمان و کل کشور دست به ساخت لوکیشن‌های ماندگار می‌زنند.

 از سوی دیگر شهرک نیازمند تعمیر و مرمت بود. در حال حاضر 70 درصد شهرک بازسازی شده و لوکیشن‌های جدید در آن ساخته شده است. به طور مثال در سریال «طوبی» به تهیه‌کنندگی سیدحامد حسینی، دو لوکیشن جدید به شهرک اضافه شده است. لوکیشن‌های این سریال نیز قابلیت بهره‌برداری برای تمام سریال‌ها و آثار سینمایی را خواهد داشت. یک لوکیشن داریم که عمارتی عربی است و یکی هم خانه عماد است که می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. همچنین فضای پیرامونی و بیرونی سوله‌ها نیز به عنوان لوکیشن‌های عبوری سریال‌ها مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند.

چه میزان بودجه صرف امر مرمت و بازسازی لوکیشن‌های شهرک شده است؟

برای مرمت و توسعه این بودجه، در مرکز تولید و فنی سیما برنامه‌ریزی می‌شود، اما شهرک به عنوان متولی امر در حال حاضر به شکل تنخواهی مدیریت می‌شود. بودجه اصلی را رئیس مرکز تعیین می‌کند؛ البته با نگاه کارشناسانه ما گزارش خودمان را  به مدیر مرکز اعلام می‌کنیم و او تشخیص‌دهنده و  تصمیم‌گیرنده نهایی این امر است. ناگفته نماند که محدودیت بودجه از سوی سازمان نداریم.

آیا با توجه به ساخت‌وسازهای جدید، ردیف بودجه‌ای برای نگهداری از این آثار در نظر گرفته شده است؟

با تصمیم‌گیری‌های جدید، واحد نگهداری و تعمیر لوکیشن‌های شهرک راه‌‌اندازی شده است که ردیف بودجه‌ای مختص به این امر برایش تعیین شده است. شهرک باید یک ردیف بودجه مختص به خود داشته باشد تا بتوان برای حفظ و نگهداری آن اقدامات لازم را انجام داد.

در گذشته شهرک سینمایی غزالی، یکی از مراکز تفریحی مخاطبان و گردشگران بود. الان بحث گردشگری شهرک با توجه به این ساخت و سازها به کجا رسیده است؟

به دلیل اینکه شهرک کارگاهی شده است و فیلم‌ها در حال ساخت و ساز و تولیدند، شرایط به‌گونه‌ای است که گردشگر نمی‌تواند از تمام اماکن و لوکیشن‌های شهرک بازدید کند. درنتیجه تنها پنجشنبه و جمعه به بازدید عموم اختصاص یافته است و از شنبه تا چهارشنبه نیز سازمان‌ها و نهادهایی که از قبل طی مکاتباتی که با سازمان دارند، می‌توانند از شهرک بازدید کنند.

انتهای پیام/ن

آخرین اخبار

نقش‌آفرین نقش‌های به‌یادماندنی صدرالدین حجازی بازیگر باسابقه درگذشت «مهرگان» شبکه یک به استقبال ماه مهربانی می رود «مهر محمد» زینت بخش هفته وحدت «زمانه» امشب و «پزشکانی که کم داریم» پخش مجموعه مستند «بر باد رفته» از تلویزیون جشنواره سینمایی آخرین هفته تابستان مستندهای ویژه افق در هفته پایانی تابستان شبکه نمایش به «فراری بزرگ» پناه داد دفاع از ساخت برنامه‌های عامه‌پسند در حوزه هنر روز ملی خرما در «رویش» رویداد بین المللی «الف تا»؛‌ ایده ها و تجربه های تحول آفرین مدرسه جشنواره تلویزیونی به صورت تخصصی روی «عکس مستند» کار می‌کند استقبال نردبان از «روز ملی سینما» با مهرداد زاهدیان سریال هوملند و سازمان سیا سوژه «امتداد» شد چالش‌های اجرای برنامه پزشکی خانواده در استان فارس «مجری‌ نو» روی آنتن شبکه امید «خونه مونه»، قابی متفاوت و جذاب از زندگی در روستا محمد خزاعی به «هفت» می‌آید/ بررسی عملکرد سازمان سینمایی نگاهی به زندگی پربار آیت الله محفوظی در شبکه قرآن «گمشده در فضا» در قاب شبکه فراتر بررسی جایگاه سلامت الکترونیک در نظام سلامت فیلم‌هایی با ژانرهای مختلف در پایان این هفته فیلمی از کریستوفر نولان در شبکه فراتر ویژه برنامه های شهادت امام حسن عسکری (ع) در شبکه تهران پخش ویژه برنامه «کوی محبت» در شب شهادت امام حسن عسکری (ع) عملیات «اکیپ ۳۱۴» در شبکه تماشا جشنواره تلویزیونی، ظرفیت‌های مستندسازان غیرتهرانی را نمایش می‌دهد/ مرکز مستند سوره حامی مستندسازان جوان فصل سوم مسابقه پلیسی «سرنخ» از شبکه نسیم محفل خانگی 3 نسل روضه از قاب «روضه خانگی» انتصاب سرپرست پشتیانی تولید مرکز سیمافیلم تلاش‌های تیمسار ستاری برای خودکفایی ایران در زمینه هواپیماهای جنگی خبر خوش برای دانش آموزان مدارس محروم شبکه امید سراغ «برج‌های مالوری» رفت پخش «حماسه مومبای» با شرح صحنه و زیرنویس از شبکه نمایش برنامه مورد علاقتو گوش کن هیجان و نشاط در مسابقه تلفنی «۰۲۱» اطلاعاتی در مورد آغاز سال تحصیلی که باید بدانیم هنر عکاسی پایه و اساس فیلمسازی است/ عکس، سرشاخه جدی جشنواره تلویزیونی مستند ریچارد گیر با «پیشگویی‌های مرد شاپرکی» به شبکه نمایش می‌آید بازپخش پرده خوانی سینمای جنگ از دریچه افق سیما به کار گیری «تازه‌کارها» در شبکه سه تقدیر رییس کمیته ملی پارالمپیک از شبکه ورزش عوامل «مجله هنری بوم» روی خط ۱۶۲ مستند «خیابانی در مسیر آزادی» روی آنتن شبکه یک می‌رود سعی کردیم بیان رسا و بی‌لکنت مخاطبان باشیم «مدرسه موش‌ها» به آموزش رسید بازگشت «صد در صد» به شبکه دو «بچه ها بیایید تماشا» با عروسک لاکی آشنایی با «دگرگونی زمین» از قاب شبکه مستند

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها