مشاهده خبر

شنبه 4 آذر 1402 - 20:7:24
مسیر سختی که پیش روی نسیم است؛

غلبه نشاط‌آفرینی مردم‌محور بر شادسازی ستاره‌بنیان

تداوم برنامه‌های مردم‌محور و خلاق در کنار بهره‌گیری درست و بجا از چهره‌های پرآوازه در شبکه نسیم می‌تواند همچنان خون نشاط‌‌آفرینی را در رگ‌های تلویزیون جاری کند.

0

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سیما، 

به نقل از خبرگزاری علم و فناوری آنا، درست ۱۰ سال پیش و در آذر ۱۳۹۲ بود که رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با رئیس و اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر این که واقعیتی به نام «ما می‌توانیم» در روح جوانان کشور موج می‌زند، تأکید کردند: «این امواج نشاط‌آفرین را تقویت کنید تا به یاری پروردگار رسیدن کشور به قله‌های علمی و مرجع شدن علمی ایران و برپایی تمدن نوین اسلامی، تحقق یابد».

این تأکید در کنار ده‌ها اشاره و خطاب مستقیم و غیرمستقیم در سال‌های اخیر بیش از هر چیز نشان‌دهنده اهمیت نشاط‌آفرینی و امیدانگیزی واقع‌گرایانه در منظومه فکری مقام معظم رهبری است. در این میان، تلویزیون به عنوان رسانه‌ای که عمق نفوذ فراوانی در بین خانواده‌ها دارد به مثابه حلقه واسطه بین حاکمیت و مردم، نقش قابل‌ملاحظ‍ه‌ای در تحقق این گزاره دارد.

از نیمه‌های دهه ۷۰ بود که درکنار تحولات اجتماعی و فرهنگی که در کشور رخ داد، سرگرمسازی و نشاط‌آفرینی به شکل جدی در دستور کار صدا و سیما قرار گرفت. نیاز جامعه برآمده از جنگ به شادی در کنار افزایش شبکه‌های تلویزیونی باعث شد تا تولید برنامه‌های طنز، مسابقه و سرگرمی در قالب‌های مختلف رونق بگیرد؛ به گونه‌ای که در سال‌های پایانی دهه هفتاد و نیمه اول دهه هشتاد شاهد تنوع کمّی و کیفی این گونه برنامه‌ها هستیم.

بینندگان تلویزیون در آن سال‌ها شاهد تولید جنگ‌ها و سریال‌های طنز نود شبی در کنار مسابقه‌های تلویزیونی با مخاطبان گسترده جضوری و غیرحضوری بودند. در حالی که در سال‌های پایان دهه شصت، تلویزیون به جز برنامه‌های مناسبتی که غالباً با همان گروه بازیگران و نویسندگان برنامه «صبح جمعه با شما»‌ی رادیو تولید می‌شد و البته چند سریال طنز که در ایام نوروز روی آنتن می‌رفت، اندوخته قابل‌توجه دیگری در این زمینه نداشت.

وقتی نسیم نشاط وزیدن گرفت

در سال‌های دهه ۸۰ برنامه‌های کمدی و نشاط‌‌‌ آفرین تلویزیون با وجود برخی نمونه‌های موفق و پرمخاطب، دچار نوسان و نوعی آشفتگی ساختاری بودند. از سوی دیگر با گسترش فضای مجازی و ابزار‌های ارتباطی از یک سو و تغییر ذائقه مخاطبان از سوی دیگر، ایجاد یک شبکه تلویزیون تخصصی در این عرصه بیش از پیش خود را نشان می‌داد. افتتاح شبکه نسیم پاسخی به این نیاز بود؛ شبکه‌ای که به صورت آزمایشی از مهر۱۳۹۲ پخش سراسری خود را آغاز کرد و به شکل رسمی از اردیبهشت ۱۳۹۳ افتتاح شد.

وجه تسمیه «نسیم» علاوه بر معنای مرسوم و شناخته شده آن به سرواژه چهار عبارت نشاط، سرگرمی، یاد‌ها و مسابقه اشاره داشت. موضوعی که نشان می‌داد در ایجاد این شبکه، تنوع محتوایی با محوریت نشاط‌آفرینی در دستور کار متولیان رسانه ملی قرار گرفته است. در طول یک دهه گذشته، پخش برنامه‌های پرمخاطبی همچون خندوانه، دورهمی، کتاب‌باز، شبی با عبدی، وقتشه، مهمونی، شب‌کوک و... باعث شد تا شبکه نسیم خیلی زود در بین خانواده‌ها و مخاطبان جای خود را باز کند.

 جذابیتی که به ورطه تکرار افتاد

با این حال تکثیر بیش از حد این قالب‌ها و افتادن در ورطه تکرار، به تدریج این جذابیت‌ها را کم‌رنگ کرد و مخاطبان نیز به نوعی اشباع شدند. از سوی دیگر اغلب این برنامه‌ها در کنار ارزش‌های محتوایی و شکلی و کامیابی در جذب مخاطب به دلیل فقدان خلاقیت به تدریج خود را با حضور مشاهیر و پرآوازگان (سلبریتی‌ها) تعریف کردند. موضوعی که در حد معمول و منطقی می‌توانست مخاطب‌گیر و مخاطب پررو باشد، اما به دلیل بی‌تدبیری و افراط به نوعی آشفتگی و تکرار بیهوده انجامید.

در این شرایط، بازتعریف نشاط و سرگرمی و فراهم‌کردن بستر‌های لازم برای برنامه‌سازی در قالب‌های جدید ضروری به نظر می‌رسید. این گونه بود که شبکه نسیم در رویکرد جدید خود ضمن حفظ ویژند (برند)‌های پیشین خود، مجال حضور هنرمندان و برنامه‌سازان جدید با ایده‌های نو و متفاوت را فراهم کرد.

از دل این رویکرد جدید است که برنامه‌هایی همچون «خوش نمک»، « سرنخ»، «نمیشه که بشه»، «ایران‌بین»، شهروند مافیا»، «از این به بعد»، «مجلس واقعه» و... طراحی شده و روی آنتن رفته است؛ برنامه‌هایی که علاوه برتنوع قابل‌توجه در فرم و محتوا، فضا را برای ایده‌های بدیعی که قائم به فرد نیستند باز کرده است.

نشاط‌‌آفرینی مردم‌محور به جای  شادسازی ستاره‌بنیان

تغییر مسیر برنامه‌سازی در این شبکه از «شادسازی ستاره‌بنیان» به «نشاط آفرینی مردم محور» شاید در ابتدا با ریزش مخاطبان همراه بود؛ اما بینندگان در ادامه شاهد بودند که آنچه ذائقه و خواسته آنان است در قالب‌های هیجان‌انگیز و مقبول ارائه شده است. این‌گونه است که اعتماد آن‌ها نیز جلب شده و با دیدن علائق و خواسته‌های خود که گاهی با نقش‌آفرینی مستقیم مردم عادی در این برنامه‌ها رقم می‌خورد، بیننده پر و پاقرص نسیم خواهند شد.

این رویکرد جدید شبکه نسیم اگرچه راه دشوار و پر فراز و نشیبی در پیش دارد، اما اقبال مخاطبان به برنامه‌هایی که در بالا به آن‌ها اشاره شد، حکم کامیابی آن‌ها را امضا می‌کند.

البته این تأیید، چک سفیدامضایی نیست که برنامه‌سازان و مدیران شبکه نسیم را از ادامه و تقویت برنامه‌های مشابه غافل کند. تداوم این نوآوری‌های مردمی در کنار بهره‌گیری درست و بجا از چهره‌های پرآوازه و نامبردار می‌تواند همچنان خون نشاط‌ آفرینی را در رگ‌های تلویزیون جاری کند.

انتهای پیام/ن

برچسب ها :

آخرین اخبار

از پوستر مستند «پروانه» رونمایی شد کارگردان «اقرار»: امیدم تاثیر بر تغییر زندگی کارتن‌خواب‌ها و معتادان است پخش زنده رقابت های جذاب NBA از شبکه ورزش جنگ پنهانی ایران و آمریکا در بیابان‌های سوریه! پایان داعش یا پایان سلطه آمریکا؟/ درایت شهید سلیمانی چگونه جنگ مهم ایران و آمریکا را به نفع کشور برگرداند؟ فصل جدید «عصر خانواده» شبکه دو فرا رسید دیوید انتبرو با «دنیای اسرارآمیز صدا» در شبکه چهار اتهام به صداوسیما برای تک‌صدایی/ عنادی: اگر اینجا تک‌صدایی است پس جام‌جم و شیوه چطور روی آنتن‌اند آنتن شبکه آموزش «هفت رنگ» می شود فیلم‌های سینمایی و تلویزیونی در روزهای آغازین آذر ماه پاسخ به برخی شبهات مهدویت در «عطر عاشقی» بررسی نقش رسانه در تحقق حکم جهاد در برنامه «قرارگاه» محمد شهبازی سلطانی سرپرست تامین و پخش شبکه تماشا شد «دو کوهۀ ادبیات» در استان زنجان آنِ شعرها و غزل‌های پارسی با «آنگاه» به شبکه دو می آید «پسرم رسول» به شبکه امید می آید دیدار عوامل تولید مجموعه انیمیشن «کشتی گیران» با قهرمانان تیم ملی کشتی ایران نبرد «فورد در برابر فراری» را با کیفیت 4K-HDR ببینید «تنها در استرالیا» به شبکه مستند رسید پیوند موسیقی و ادبیات در«دستان» شبکه آموزش «هیچ وقت دیر نیست» پاتوق نوجوانان در شبکه آموزش سیما فراخوان ثبت نام در فصل دوم «چالش مسابقه خانه» «کار خونه» این هفته به میزبانی بانویی تلاشگر از استان مرکزی از امشب؛ فصل دوم «پانتولیگ» شروع می شود سینمایی «دوست داشتنی تاریک و عمیق» را از شبکه نمایش ببینید پخش یک مجموعه داستانی خارجی از شبکه پیشران فراتر «مهیار عیار» در راه آنتن شبکه سه «آسیاب» با شرح صحنه و زیرنویس در شبکه نمایش بررسی دلایل تخریب جنگل‌های شمال ایران در مستند «جنگل خاموش» نگاهی به اقدامات جهادی پزشکان بسیجی در مناطق محروم در شبکه قرآن و معارف «یکی از ما» در قاب سه اسیوند: مستند «پا به توپ» روایت امید از ساق‌های نوجوانان فوتبالیست است چالش کوهنوردی با استیو بکشال «قالی پرنده» مرکز صبا در جشنواره میراث فرهنگی برنامه عروسکی «بابابام» روی آنتن شبکه پویا می‌رود/ آغاز پویش کتابخوانی «معمای اطلس» در شبکه دو گره گشایی می شود شبِ جنجالی «جام‌جم» با موضوع رسانه ملّی؛ تک‌صدایی، چند صدایی؟! سردار قنبری: برنامه «سرنخ» جرائم را کاهش می‌دهد سیر صعود والیبال ایران با «رویای بزرگ» ستاره‌ها/ از جنگ تا المپیک در شبکه‌ی مستند «به وقت شام» در شبکه نمایش گل پونه در «بچه ها بیایید تماشا» مستند «دنیای اسرارآمیز صدا با دیوید اتنبرو» را از شبکه چهار سیما ببینید روایتی کوتاه از ارتباط مستقیم و بی واسطه معاون سیما و مدیران ارشد تلویزیون با مخاطبین رسانه ملی بی واسطه...شفاف...مسئولانه از درخواست افزایش مجموعه‌های نمایشی باکیفیت تا ساخت برنامه‌های خانواده‌محور تبیین جایگاه کتاب در حوزه مقاومت در برنامه «قرارگاه» فصل دوم «پانتولیگ» روی آنتن شبکه سه صد روز با رئیس جمهور در «زمانه» امشب مراسم ترحیم همکار پر تلاش رسانه ملی «پروانه»؛ رونمایی از مستند زنده‌یاد پروانه معصومی داوود میرباقری پیشگام خلق آثار ماندگار

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها