مشاهده خبر

شنبه 8 مهر 1402 - 14:51:29

«عاشورا»؛ جهش تماشایی در آثار دفاع مقدس

کار بزرگ هادی حجازی فر در مجموعه «عاشورا» این است که توانست از ظاهر جنگ و تسلیحات و امور رزمی فراتر برود و به باطن قدسی دفاع مقدس که همان ظهور انسان کامل است برسد. از این نظر، «عاشورا» بیش از آنکه یک محصول جنگی به حساب آید، یک أثر هنری در حوزه عرفان و انسان شناسی دفاع مقدس است.

1

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سیما، 

در چهلمین دوره جشنواره فیلم فجر، اتفاق ویژه ای رخ داد و آن، حضور و نمایش فیلم «موقعیت مهدی» از تولیدات صداوسیما بود. فیلمی با روایت شهید مهدی باکری، از ستارگان پرفروغ دفاع مقدس که با استقبال گسترده مخاطبان و تحسین منتقدان همراه شد. اما در واقع، این فیلم، چکیده ای از یک مجموعه تلویزیونی بود. مینی سریال «عاشورا» که در هفته ای که گذشت به مناسبت هفته دفاع مقدس، هر شب روی آنتن شبکه یک سیما رفت. نکته مهم این است که «عاشورا» گرچه یک مجموعه تلویزیونی است، اما دارای قالبی سینمایی است، یعنی تصویر و فضاسازی در آن حرف اول را می زند. هم از این رو، این مجموعه قابلیت نمایش بر پرده بزرگ را هم دارد و می تواند مخاطب را به لذت والای هنری/سینمایی برساند. حتی می توان ادعا کرد که این مجموعه، نسبت به نسخه سینمایی آن، خوش ریتم تر و تماشایی‌تر است.
هادی حجازی فر، کارگردان این فیلم/ مجموعه تلویزیونی که اولین تجربه کارگردانی اش محسوب می شود، یک شروع عالی و طوفانی را در کارنامه اش رقم زده است. او به سبک مجموعه مستندهای «روایت فتح» شهید آوینی و همچنین فیلم های فاخری چون «مهاجر»، «هور در آتش»، «سفر به چزابه» و ... روایتی اصیل و تمیز اما واقع گرا و باورپذیر را از برادران باکری و همچنین لشکر عاشورا به تصویر کشیده است.
در مجموعه «عاشورا» ضمن مرور بخش هایی از زندگی برادران باکری، ماجرای حضور این دو بردار شهید در لشکر عاشورا و شهادت آن ها نیز روایت می شود. مهم ترین فصل از زندگی شهید باکری که در مجموعه «عاشورا» نیز بیشتر به آن پرداخته شده، حدفاصل عملیات های خیبر و بدر است، یعنی مابین شهادت حمید باکری و شهادت خود مهدی باکری. دورانی که گویی این فرمانده، مسیری عرفانی را طی می کند و در نهایت به نیستان محبوب خودش می رسد و در آب های جزیره مجنون، غرق در دریای عشق می شود.
کار بزرگ هادی حجازی فر در مجموعه «عاشورا» این است که توانست از ظاهر جنگ و تسلیحات و امور رزمی فراتر برود و به باطن قدسی دفاع مقدس که همان ظهور انسان کامل است برسد. از این نظر، «عاشورا» بیش از آن که یک محصول جنگی به حساب آید، یک اثر هنری در حوزه عرفان و انسان شناسی دفاع مقدس است. این مضمون در همان قسمت اول این مجموعه که مهدی باکری به عنوان شهردار ارومیه مشغول است، تبلور می یابد. جایی که شهید باکری با تواضع و فروتنی کم نظیری به استقبال پدر یک کارگر رنج کشیده می رود و شخصا به مشکل او و خانواده اش رسیدگی می کند. یا ماجرای حضور باکری در سیل و کمک رسانی‌اش به مردم و همان بگو مگوی معروف یک پیرزن با مهدی باکری که چون باکری را به جا نمی آورد، می گوید ای کاش شهردار هم مثل تو به فکر مردم بود و ... غافل از اینکه فرد روبرویش همان شهردار باکری است! «عاشورا» در این قسمت، سعی کرده تا الگوی مدیر تراز انقلابی و جهادی را در قالبی دراماتیک و هنرمندانه به تصویر بکشد؛ بدون هیچ گونه شعارزدگی و تظاهر و فقط با نمایش واقعیت و آنچه در دنیای واقعی درباره شهیدان مهدی و حمید باکری اتفاق افتاده بود. مسیری که با ازدواج باکری و حضور او در جبهه و در نهایت، شهادتش یک سلوک عرفانیِ انقلابی را شکل می دهد.
به این ها باید رویکرد قوم نگاری این سریال را هم اضافه کرد. «عاشورا» بخشی از آداب و رسوم و فرهنگ خاص آذری ها را هم بازنمایی کرده است. مسلم است که توجه به اقوام به عنوان ارکان ملت در رسانه، موجب تقویت اتحاد و همبستگی ملی می شود.
سعید مستغاثی، نویسنده و منتقد سینما و رئیس اسبق انجمن منتقدان درباره این سریال می گوید: «عاشورا یک تحول و جهش بزرگ ساختاری/محتوایی در سینمای دفاع مقدس به شمار می رود، انگار یک ویترین پر و پیمان از آثار برجسته تاریخ این سینما را مجددا بازسازی کرده و به طرزی باورنکردنی ارتقاء داده است؛ چنانچه هم تلخی ها و تنش های «سفر به چزابه» و «نجات یافتگان» مرحوم ملاقلی پور را در یک فرم به روز و سرحال و بسیار سینمایی تر دارد و هم قهرمانی ها و نبرد عجیب و غریب فیلم های «مهاجر» و «دیده بان» حاتمی کیا،  هم سادگی و صمیمیت «ستارگان خاک» عزیزالله حمیدنژاد و «تویی که نمی شناختمت» محمد ابراهیم سلطانی فر، هم پروداکشن پر غوغا و چشمگیر «سرزمین خورشید» احمدرضا درویش و «مزرعه پدری» مرحوم رسول ملاقلی پور و هم... و هم حس و حالی وصف ناپذیر از یک غم غربت و یک دوران سپری شده و آدم هایی که انگار فقط در رویاها و افسانه ها و روایت های اسطوره ای قابل رویت هستند. اما در عین حال همه این تصاویر آن چنان باور پذیر ارائه شده اند که بر جان مخاطب می نشیند. جسارت در فرم و محتوا، عاشورا را حداقل یک سر و گردن از سایر آثار سینمای دفاع مقدس بالاتر می برد».
گفتنی است، از نکات قابل توجه درباره مجموعه تلویزیونی «عاشورا» نقش آفرینی دو برادر به جای دو برادر است. بازیگر نقش شهید مهدی باکری، خود هادی حجازی‌فر است و نقش شهید حمید باکری را هم برادر وی یعنی وحید حجازی فر ایفا کرده است. ژیلا شاهی، معصومه ربانی‌نیا، وحید آقاپور، روح‌الله زمانی و ... از دیگر بازیگرهای این مینی سریال هستند.

انتهای پیام/ن

آخرین اخبار

پخش زنده سخنرانی رهبر معظم انقلاب بررسی  لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ در حوزه خودرو و معادن روی میز «تهران ۲۰» دو انتصاب جدید در شبکه دو سیما پخش ترتیل آیات نورانی قرآن کریم با نوای استاد پرهیزگار از شبکه قرآن و معارف مستند «۱۴ قله، هیچ چیزی ناممکن نیست» را از شبکه مستند سیما ببینید «آقای قاضی» به فصل سوم می‌رسد «فردای آن روز» روانه آنتن می‌شود/ مستندی که در زندان اوین ساخته شد مستند «ایستاده با گرگ» در جشنواره «سینمای هوشمند» روسیه به نمایش درمی‌آید گذری از «بزرگراه جلال» با «نَقل و نُقل» «جزیره گنج» در قاب نمایش کاراته قهرمانی جهان در قاب شبکه ورزش «ماجراهای جوجو» در قاب شبکه امید «زمانه» امشب و موضوع آزادسازی قیمت‌ها تقدیر ویژه مقاومت عراق از برنامه «نوسان» «دور افتخار» بر مدار شبکه یک علیرضا خمسه: کمدی ما زمین‌گیر شده است/ لزوم مهربانی و بخشش در تولیدات یک کمدی در قاب شبکه نمایش پیام «مستقیم» مردم به مدیران «جام‌جم» «از دانشگاه تا دانشگاه» با شبکه افق «فجایع مهندسی» به روایت تصویر مستند «ببر» را از شبکه مستند سیما ببینید جذاب ترین دیدار هفته سری آ ایتالیا در قاب شبکه ورزش بررسی چالش های تأمین بودجه آموزش و پرورش در «پرسشگر» «عصر خانواده» میزبان خانواده های ایرانی گشت و گذاری در «باغ کاغذی» با «نَقل و نُقل» نیمه نهایی رقابت های تنیس دیویس کاپ در شبکه ورزش «پیرایشگر شهر لیتل راک» به شبکه مستند می رود بررسی دلایل مهاجرت کادر سلامت در شبکه سلامت «مهیار عیار» از شنبه ۳ آذر روی آنتن شبکه سه زمانپور کیاسری: حال خوب «فرشته‌ها» مدیون پدر و مادر است/ دنبال داستان‌های لطیف و ساده اما عمیق هستم گیتی خامنه با «سایه سار» می‌آید انیمیشن «بیگی و دوستان» روی آنتن شبکه پویا/ داستان اسب آبی و دوستانش در جزیره‌ای دوردست گفت‌گوی «نردبان» شبکه مستند با رضا برجی/ مستندسازی بحران به روایت رضا برجی، امروز در تلویزیون بررسی «سینمای کمدی» و «نقدِ نقد» در «هفت» «امتداد» به قسمت پایانی رسید/ بررسی وجوه فلسفی آثار کریستوفر نولان «لبه تیغ» در شبکه دو قدردانی داوود میرباقری برای همدردی صمیمانه پخش مستند «مجازات» در شبکه افق روایتی متفاوت از مهمترین پروژه موشکی ایران بازبینی روند تولید مجموعه روایت فتح در مستند «تجربه ماندگار» سخنرانی آیت الله فاطمی نیا به مناسبت ایام فاطمیه در قاب شبکه قرآن و معارف تماشای رستگاری هنرمند پیشکسوت دوبله در شبکه مستند حضور بانویی کارآفرین در برنامه «کار خونه» از پوستر مستند «پروانه» رونمایی شد کارگردان «اقرار»: امیدم تاثیر بر تغییر زندگی کارتن‌خواب‌ها و معتادان است پخش زنده رقابت های جذاب NBA از شبکه ورزش جنگ پنهانی ایران و آمریکا در بیابان‌های سوریه! پایان داعش یا پایان سلطه آمریکا؟/ درایت شهید سلیمانی چگونه جنگ مهم ایران و آمریکا را به نفع کشور برگرداند؟ فصل جدید «عصر خانواده» شبکه دو فرا رسید دیوید انتبرو با «دنیای اسرارآمیز صدا» در شبکه چهار اتهام به صداوسیما برای تک‌صدایی/ عنادی: اگر اینجا تک‌صدایی است پس جام‌جم و شیوه چطور روی آنتن‌اند

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها