مشاهده خبر

سه شنبه 3 مهر 1403 - 7:44:26

سینمای مستند ذائقه‌سازی می‌کند/ «واهگ»، داستان زندگی منحصر به فرد یک زن بلوچ

حدیث جان بزرگی مستندساز گفت: سینمای مستند برای مردم ذائقه‌ساز است و اثرگذاری در آن جامعه نسبت به آن چیزی که تصور می‌شود، بیشتر است.

0

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سیما، 

حدیث جان بزرگی مستندساز، با فیلم مستند «واهگ» متقاضی حضور در هشتمین جشنواره تلویزیونی مستند شده است.
جان بزرگی درباره آشنایی با سوژه مستند خود گفت: تولید مستند «واهگ» از دو سال پیش آغاز شد و اولین نمایش آن در جشنواره سینما حقیقت بود که توانست به بخش ملی و بین‌الملل راه پیدا کند. پیش از این مستندی را در هرمزگان ساخته بودم و به دنبال سوژه‌ای برای فیلم بعدی‌ام بودم. ترجیحم این بود که سوژه فیلمم یک خانم با ویژگی‌های متمایز و منحصر به فرد در فضای محروم روستایی باشد. به دعوت یکی از دوستانم به چابهار رفتم و در خلال سفر تفریحی سوژه‌ای که مدنظرم بود را هم پیدا کردم. همین اتفاق اولین قدم برای ساخت این مستند را رقم زد. این مستند داستان زندگی یک زن و شوهر بلوچ است که علیرغم محدودیت‌ها و زندگی در منطقه‌ای به شدت محروم و دورافتاده، فعالیت‌های منحصر به فردی دارند.
وی ادامه داد: مستندسازی در مناطق دوردست هزینه‌های زیادی را به همراه دارد و برای ساخت مستند به دنبال حامی مالی بودم. تلاش‌های زیادی کردم و قول‌هایی داده شد اما در لحظه آخر کنار کشیدند و حمایت نکردند؛ در نهایت با اخذ یک وام و در اسفند سال 1401 تصویربرداری را آغاز کردم. نزدیک به 10 روز در کنار سوژه‌ها بودم و به مناطق مختلفی رفتیم. سال 1402 نیز مراحل پست پرداکشن را انجام دادیم و در نهایت، این مستند از سوی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی خریداری شد.
کارگردان «واهگ» درباره بازتاب‌های این مستند گفت: واهگ نخستین بار در جشنواره سینما حقیقت به نمایش درآمد و پس از آن در جشنواره حوا نیز برنده جایزه بهترین پژوهش شد. علاوه براین، بازخوردهای خوبی از مخاطبان گرفتم و هر کسی که فیلم را می‌دید می‌گفت که حس خوبی از آن گرفته است. به نظرم اگر این مستند بتواند به بخش مسابقه جشنواره تلویزیونی مستند راه پیدا کند، اتفاق بسیار خوبی است چرا که مخاطب گسترده‌ای می‌تواند آن را تماشا کند.
جان بزرگی درباره ظرفیت تلویزیون برای نمایش آثار مستند گفت: تلویزیون ظرفیت بسیار زیادی برای پخش مستند دارد؛ فیلم‌ها و سریال‌های زیادی از تلویزیون پخش می‌شود و خوب است که بخشی از آنتن به فیلم‌ها و مجموعه‌های مستند اختصاص پیدا کند. تلویزیون باید مستندهای استاندارد را برای عموم مردم به نمایش بگذارد و آثار جدید از کارگردان‌های طیف‌های فکری مختلف در ژانرهای متنوع را پخش کند. به عبارت دیگر، نمایش آثار در تعدادی ژانر محدود اتفاق خوبی نیست. خوب نیست که فقط برخی مستندها در ژانرهای محدود اعم از حیات وحش، مذهبی، مناسبتی و ... پخش شود.
او بیان کرد: جالب است بدانید زمانی که به شهرستان‌های مختلف می‌روم و با مردم گفت‌وگو می‌کنند، بخش مهمی از آنان می‌گویند که شبکه مستند و مستندهای تلویزیون را دنبال می‌کنند، در حالی که بسیاری از آنان دیگر تولیدات تلویزیون در حوزه فیلم و سریال را تماشا نمی‌کنند. این اتفاق، برای سینمای مستند بسیار ارزشمند است.
وی به جشنواره تلویزیونی مستند اشاره و تاکید کرد: جشنواره تلویزیونی مستند، فضایی را فراهم می‌کند تا مستندهایی که در طول سال از تلویزیون نمی‌بینیم را در یک دوره 2 ماهه تماشا کنیم و این اتفاق بسیار خوب است. البته شبکه مستند می‌تواند تنوع پخش خود را به قدری بالا ببرد که تمام طول سال، نوعی جشنواره تلویزیونی مستند باشد. هر سال فیلم‌های زیادی تولید می‌شود که جایی برای پخش ندارند و تنها مکان نمایش‌شان جشنواره‌هایی مثل جشنواره تلویزیونی مستند است. مهم این نیست که مستند در جشنواره باشد یا نباشد، بلکه مهم پخش این آثار است. دقت داشته باشید ذات پخش مستند از تلویزیون به دلیل دیده شدن بهتر و مخاطب میلیونی آن اتفاق بسیار خوبی است و جشنواره نیز فضای رقابتی به آن می‌بخشد. علاوه براین، سینمای مستند برای مردم ذائقه‌ساز است و اثرگذاری در آن جامعه نسبت به آن چیزی که تصور می‌شود، بیشتر است.
او خاطرنشان کرد: علاوه براین، سینمای مستند این امکان را فراهم می‌کند تا مردم بتوانند جاهایی که نرفته‌اند را ببینند و با آداب و رسوم و فرهنگ‌های مختلف آشنا بشوند. به نظرم تلویزیون نقش مهم و به‌سزایی در این زمینه دارد و جایگاه فرهنگسازی و ذائقه‌سازی خواهد داشت.
وی اضافه کرد: من حضور مستندسازان جوان و شهرستانی را در تلویزیون ندیده‌ام. البته زمانی که به جشنواره سینما حقیقت می‌روید، با تعداد زیادی مستندساز شهرستانی روبه‌رو می‌شوید اما اکران آثارشان تنها برای یک یا دوبار انجام می‌شود و تمام می‌شوند.

تلویزیون این ویژگی را دارد که اکران گسترده‌تر با مخاطبان بیشتری به فیلم بدهد و بینندگان را با اقصی نقاط ایران بیشتر آشنا کند. مستندها هر کدام نوعی زاویه دید و دیدگاه مستندساز را به تصویر می‌کشند؛ چرا این آثار نباید در تلویزیون دیده شوند؟ اگر فیلتری هست عبور کند و دیده شوند. مستندهای خوبی داریم که هیچ منعی برای پخش از تلویزیون ندارند اما باز هم پخش نمی‌شوند. به نظرم شبکه مستند باید به صورت مداوم این فیلم‌ها را پخش کند.
وی در پایان گفت: جشنواره تلویزیونی مستند می‌تواند به عدالت رسانه‌ای کمک کند اما دقت داشته باشید این جشنواره به مدت 2 ماه برگزار می‌شود و بعد از آن دیگر خبری ازش نیست. بنابراین در طول 24 ساعت، تنها یک باکس به پخش مستند اختصاص پیدا می‌کند که بخش کوچکی از برنامه‌های شبکه مستند است. بنابراین جشنواره می‌تواند به عدالت رسانه‌ای کمک کند اما به تنهایی کافی نیست و باید اکران و نمایش مستندها در تمام طول سال اتفاق بیفتد.
انتهای پیام/ن

برچسب ها :

آخرین اخبار

بررسی دلایل مهاجرت کادر سلامت در شبکه سلامت «مهیار عیار» از شنبه ۳ آذر روی آنتن شبکه سه گیتی خامنه با «سایه سار» می‌آید انیمیشن «بیگی و دوستان» روی آنتن شبکه پویا/ داستان اسب آبی و دوستانش در جزیره‌ای دوردست گفت‌گوی «نردبان» شبکه مستند با رضا برجی/ مستندسازی بحران به روایت رضا برجی، امروز در تلویزیون بررسی «سینمای کمدی» و «نقدِ نقد» در «هفت» «امتداد» به قسمت پایانی رسید/ بررسی وجوه فلسفی آثار کریستوفر نولان «لبه تیغ» در شبکه دو قدردانی داوود میرباقری برای همدردی در ترحیم همسرش پخش مستند «مجازات» در شبکه افق روایتی متفاوت از مهمترین پروژه موشکی ایران بازبینی روند تولید مجموعه روایت فتح در مستند «تجربه ماندگار» سخنرانی آیت الله فاطمی نیا به مناسبت ایام فاطمیه در قاب شبکه قرآن و معارف تماشای رستگاری هنرمند پیشکسوت دوبله در شبکه مستند حضور بانویی کارآفرین در برنامه «کار خونه» از پوستر مستند «پروانه» رونمایی شد کارگردان «اقرار»: امیدم تاثیر بر تغییر زندگی کارتن‌خواب‌ها و معتادان است پخش زنده رقابت های جذاب NBA از شبکه ورزش جنگ پنهانی ایران و آمریکا در بیابان‌های سوریه! پایان داعش یا پایان سلطه آمریکا؟/ درایت شهید سلیمانی چگونه جنگ مهم ایران و آمریکا را به نفع کشور برگرداند؟ فصل جدید «عصر خانواده» شبکه دو فرا رسید دیوید انتبرو با «دنیای اسرارآمیز صدا» در شبکه چهار اتهام به صداوسیما برای تک‌صدایی/ عنادی: اگر اینجا تک‌صدایی است پس جام‌جم و شیوه چطور روی آنتن‌اند آنتن شبکه آموزش «هفت رنگ» می شود فیلم‌های سینمایی و تلویزیونی در روزهای آغازین آذر ماه پاسخ به برخی شبهات مهدویت در «عطر عاشقی» بررسی نقش رسانه در تحقق حکم جهاد در برنامه «قرارگاه» محمد شهبازی سلطانی سرپرست تامین و پخش شبکه تماشا شد «دو کوهۀ ادبیات» در استان زنجان آنِ شعرها و غزل‌های پارسی با «آنگاه» به شبکه دو می آید «پسرم رسول» به شبکه امید می آید دیدار عوامل تولید مجموعه انیمیشن «کشتی گیران» با قهرمانان تیم ملی کشتی ایران نبرد «فورد در برابر فراری» را با کیفیت 4K-HDR ببینید «تنها در استرالیا» به شبکه مستند رسید پیوند موسیقی و ادبیات در«دستان» شبکه آموزش «هیچ وقت دیر نیست» پاتوق نوجوانان در شبکه آموزش سیما فراخوان ثبت نام در فصل دوم «چالش مسابقه خانه» «کار خونه» این هفته به میزبانی بانویی تلاشگر از استان مرکزی از امشب؛ فصل دوم «پانتولیگ» شروع می شود سینمایی «دوست داشتنی تاریک و عمیق» را از شبکه نمایش ببینید پخش یک مجموعه داستانی خارجی از شبکه پیشران فراتر «مهیار عیار» در راه آنتن شبکه سه «آسیاب» با شرح صحنه و زیرنویس در شبکه نمایش بررسی دلایل تخریب جنگل‌های شمال ایران در مستند «جنگل خاموش» نگاهی به اقدامات جهادی پزشکان بسیجی در مناطق محروم در شبکه قرآن و معارف «یکی از ما» در قاب سه اسیوند: مستند «پا به توپ» روایت امید از ساق‌های نوجوانان فوتبالیست است چالش کوهنوردی با استیو بکشال «قالی پرنده» مرکز صبا در جشنواره میراث فرهنگی برنامه عروسکی «بابابام» روی آنتن شبکه پویا می‌رود/ آغاز پویش کتابخوانی «معمای اطلس» در شبکه دو گره گشایی می شود

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها